САЩ разговарят с водещи енергийни производители, които да снабдяват Европа, ако Русия нахлуе в Украйна

  • 25 януари 2022 21:30

  • 3437
  • 1
САЩ разговарят с водещи енергийни производители, които да снабдяват Европа, ако Русия нахлуе в Украйна
© gettyimages

САЩ провеждат разговори с водещи в света страни и компании - енергийни производители, за да получат информация за тяхната готовност и капацитет да пренасочат доставки към Европа, ако това е необходимо в случай, че Русия нахлуе в Украйна, съобщава БТА, позовавайки се на висши служители от администрацията на президента Джо Байдън.

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 5520

В телефонен разговор с репортери служителите са казали, че разговорите на Вашингтон за осигуряване на непрекъснати енергийни доставки за Европа през останалата част от зимата се водят с широк спектър от компании и не се съсредоточават върху само няколко продавачи.

Американски самолет достави военно оборудване и муниции в Украйна

"Работим да идентифицираме допълнителни обеми природен газ от различни райони в света; от Северна Африка и Близкия изток до Азия и САЩ", каза висш служител от администрацията, говорил при условие за анонимност. "Съответно, водим дискусии с големи световни производители на природен газ, за да разберем какъв е техният капацитет и готовност временно да увеличат производството на природен газ и да разпределят тези обеми към европейски купувачи", допълни той.

Русия е струпала около 100 000 военни в близост до украинската граница и е обкръжила страната от север, изток и юг. Москва отрича да възнамерява да нахлуе и посочва отговора на Запада като доказателство, че Русия е цел, а не подстрекател на агресия.

Около една трета от доставките на газ за ЕС са от Русия и американски санкции при евентуален конфликт биха нарушили снабдяването. Прекъсване на снабдяването с газ от Русия би изострило вече съществуващата енергийна криза, причинена от недостиг. Рекордни цени на енергията доведоха до повишаване на сметките на потребителите, както и цените за бизнеса и предизвикаха протести в някои страни.

Мая Йорданова
3437 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Хе

2022.01.26 | 07:41

1
Е няма по гнусно нещо от братска америка. Ще схванат ли тъпите еврогейци, че сащ просто искат да смачкат икономически Европа.

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини