Цените на основни храни ще продължат да растат

  • 20 октомври 2021 21:27

  • 1399
  • 4
Цените на основни храни ще продължат да растат
© pixabay

Поскъпването при храните продължава. През последния един месец вече купуваме по-скъпо с единайсет процента брашно и по-скъпи картофи със седемнайсет на сто.

Добрата новина на фона на това, което поскъпва е, че месото задържа цената си и е на стойността, на която се предлагаше миналата година. Лошата е, че олиото поскъпва с 30 на сто, а яйцата - с 22%.

Васил Велев за скъпия ток: Цената на свободния пазар вече е рекордна - 482 лева за мегават час

Храните поскъпват по цял свят, поскъпват и у нас и затова си има причини. Зелето на пазара тази есен е 1,50 лв., което е рекорд за последните години. Според търговци на зеленчуци причината е „сушата“, а „когато стоката е по-малко е по-скъпа“. При олиото имаме добра реколта от слънчоглед и съответно добро предлагане на олио. Цената обаче е с 30% нагоре.

„Ценовият пик беше през май месец, 1750 долара за тон на Ротердам, към момента имаме 1450, но пак казвам, едно 50-60 долара са вследствие на очаквания и спекулации, а не вследствие на нужда“, каза пред БТВ председателят на комисията по стоковите борси и тържищата Владимир Иванов.

Цената на брашното е с 11% нагоре, затова и в магазина хлябът е по-скъп, а прогнозите са това да продължи.

„Той има покачена себестойност, която все още не е отразена в договорните отношение с търговските вериги“, казва председателят на Асоциацията на хлебопроизводителите Мариана Кукушева.

Равносметката е, че през последната една година това, което слагаме на масата всеки ден, е поскъпнало. Купувачите са недоволни. Понеже всичко върви нагоре като цена, съответно и разходите на производителите на храни също са нагоре, оттам и самите храни поскъпват. Прогнозата на специалистите е, че цените на храните ще продължат да вървят нагоре, но тъй като пазарът е много конкурентен, няма да сме свидетели на такива резки движения, каквито виждаме при цените на природния газ.

Мая Йорданова
1399 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар

2021.10.21 | 07:34

4
Запада много обича предателите

2021.10.21 | 07:33

3
Държава без контрол сме,а после ще се наредят и за субсидии,никакви субсидии.
Рени

2021.10.21 | 07:21

2
Така ще е когато ни ръководят чужди държави с чужди , техни си интереси. Но БГ си е доказала че е подлога и такава ще бъде.
Еми...

2021.10.21 | 05:50

1
Равносметката е проста - докато обикновените хора нямаме участие във властта, а тя безконтролно "подкрепя" т.нар. "бизнес" с огромни количества наши пари, положението ще става все по-зле и по-зле. Маркс се смее от гробищата, заедно с Енгелс и Благоев.

Добави коментар

Водещи новини