Рекорд в цената на въглищата в Китай

  • 13 октомври 2021 06:55

  • 1031
  • 1
Рекорд в цената на въглищата в Китай
©

Цените на термалните въглища в Китай скочиха до нови рекорди днес, след като неотдавнашни наводнения в ключовата въгледобивна провинция Шанси задълбочи проблемите в снабдяването, предаде Ройтерс.

Китай, най-големият в света потребител на въглища, се бори с разрастваща се енергийна криза, предизвикана от недостига и рекордно високите цени на въглищата. Правителството предприе редица мерки за увеличаване на добива на и покриване на търсенето на електроенергия на заводите.

Ново поскъпване на петрола към нови многогодишни ценови върхове

Местните правителства в провинциите Шанси и Вътрешна Монголия, които са водещите производители на въглища в страната, наредиха на около 200 мини да увеличат добива. Проливните дъждове обаче наводниха 60 мини в Шанси. Четири мини с общ годишен капацитет за добив на 4,8 милиона тона остават затворени, съобщиха властите от провинцията.

Най-активно търгуваните фючърсни контракти за октомври за термални въглища на борсата в Чъншоу поскъпнаха с 8 процента до 1781 юана за тон. Това е скок със 124 процента на годишна основа. Ноемврийските фючърси са прибавили 9,4 процента до над 1800 юана.

Калина Христова
1031 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
У нас всички рекорди

2021.10.13 | 08:07

1
по тъпота са на СДСвинята от Банкя.

Добави коментар

Водещи новини