Ново поскъпване на петрола към нови многогодишни ценови върхове

  • 06 октомври 2021 11:31

  • 1066
  • 0
Ново поскъпване на петрола към нови многогодишни ценови върхове
© Pixabay

Петролните фючърси поскъпват за поредна сесия на търговия, достигайки ново многогодишни върхове заради опасенията за глобалните енергийни доставки на фона на недостиг на петролните и на пазарите на природен газ и въглища.

Растежът на цените се ускори, след като в началото на ОПЕК и неговите съюзници, начело с Русия, известени като "ОПЕК +" потвърдиха договорената през юли политика за само постепенно увеличаване на съвместните добиви, информира БНР.

Това означава, че поне до април 2022 г. те ще увеличават петролното производство "само" с по 400 хил. барела дневно всеки следващ месец, за да компенсират настоящото ограничаване на добивите, което е в размер на 5,8 млн. барела на ден.

Фючърсите на петрола Брент поскъпват за четвърта поредна сесия на търговия, нараствайки в началото на търговията в сряда с около 0,3% към 82,80 долара за барела, след като за кратко удариха нов тригодишен връх от 83,47 долара за барел (най-високо ниво от октомври 2018 г.).

Фючърсите на американския лек суров петрол WTI пък нарастват за пета поредна сесия на търговия, поскъпвайки в сряда до 7-годишен връх от 79,78 долара за барел (най-високо ценово ниво от ноември 2014 г.).

Днешното ново, макар и по-предпазливо поскъпване на петрола идва, след като представители на Европейския съюз съобщиха, че Брюксел обмисля реформи, свързани с енергийния пазар.

ЕК ще предложи мерки срещу високите цени на тока

Еврокомисарят по енергетиката Кадри Симсон посочи, че неотдавнашното увеличение на енергийните цени е свързано повече със зависимостта на ЕС от вносни изкопаеми горива и техните нестабилни цени, отколкото с европейските политики в областта на климата и прехода към зелена енергия.

Десислава Станева
1066 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини