САЩ и Германия сключиха споразумение за "Северен поток 2", което предвижда евентуални действия срещу Русия

  • 21 юли 2021 21:30

  • 2486
  • 3
САЩ и Германия сключиха споразумение за "Северен поток 2", което предвижда евентуални действия срещу Русия
© gettyimages

Съединените щати и Германия са сключили във връзка с проекта за газопровод "Северен поток 2" споразумение, което предвижда евентуални действия срещу Русия, ако тя "използва енергията като оръжие", обяви заместник-държавният секретар на САЩ по политическите въпроси Виктория Нюланд, цитирана от БТА.

Нюланд, която съобщи новината на изслушване в комисията на Сената по външнополитическите въпроси, каза, че пактът ще бъде представен официално по-късно днес.

Германия остава предпазлива на фона на данните за споразумение със САЩ за "Северен поток -2"

Споразумението предвижда санкции срещу Русия, в случай че предприеме агресивни действия срещу Украйна или "използва енергията като оръжие". При подобни сценарии Германия ще вземе мерки на национално равнище и ще настоява за приемане на такива и на ниво ЕС, за да бъде ограничена възможността на Русия да изнася енергоносители. Освен това САЩ и Германия ще призоват за продължаване с 10 години на изтичащо през 2024 г. споразумение, гарантиращо транзита на руски газ през Украйна, уточни третият човек в йерархията на Държавния департамент.

Вашингтон и Берлин отдавна имат разногласия по проекта за газопровод по дъното на Балтийско море за доставка на руски газ за Германия.

"Северен поток 2", който е оценяван на 11 милиарда долара, вече е готов на 98 процента. Съединените щати отдавна са против газопровода. Опозицията срещу проекта е един от малкото въпроси, по които има единодушие между демократите и републиканците в Конгреса.

Президентът на САЩ Джо БайдънДжо БайдънДжо Байдън (Джоузеф Робинът Байдън) е американски политик. Джо Байдън е роден на 20 ноември 1942 г. в и германската канцлерка Ангела МеркелАнгела МеркелАнгела Меркел - германски политик, канцлер на ФРГ. Родена на 17 юли 1954 г. в Хамбург. Семейството се не скриха, че продължават да имат разногласия за проекта, на срещата си във Вашингтон миналата седмица. Байдън предупреди Русия да не използва енергийните си ресурси като "оръжие" или лост за влияние върху свои съседи. Меркел обсъди тази вечер по телефона с руския президент Владимир ПутинВладимир Путин Владимир Путин - руски политик. Роден на 7 октомври 1952 г. в Ленинград, сега Санкт-Петербург. През "енергийни въпроси като транзита на газ през Украйна и газопровода "Северен поток 2", съобщи германското правителство в комюнике.

Това стана броени часове преди представянето на американско-германския пакт. Белият дом пък съобщи, че президентът на САЩ Джо БайдънДжо БайдънДжо Байдън (Джоузеф Робинът Байдън) е американски политик. Джо Байдън е роден на 20 ноември 1942 г. в ще приеме украинския си колега Володимир ЗеленскиВолодимир ЗеленскиВолодимир Зеленски  е украински артист, сценарист, продуцент и политик. Володимир (понякога на 30 август. Двамата ще обсъдят суверенитета и териториалната цялост на Украйна, енергийни въпроси и борбата срещу корупцията.

Мая Йорданова
2486 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2021.07.22 | 04:32

3
Клекнаха партньорите.

2021.07.22 | 00:06

1
ей затова ще има наводнения в Германия и ще мрат германци,то и в САЩ ще има, но от пожари

2021.07.22 | 04:30

2
Не е за това

Добави коментар

Водещи новини