Опитваме уникални вина за колекционери на изложение в София

  • 07 май 2021 10:04

  • 570
  • 0
Опитваме уникални вина за колекционери на изложение в София
©

Събитието Premiere Sommelier Market, което ще се проведе на 8 май в „Гранд хотел София“, ще събере над 250 родни вина като много от тях за първи път се представят пред широката аудитория. Сред уникалните напитки намира място и лимитираната серия колекционерски вина, наречена Vineyards Selection. Тя включва три червени вина, произведени от три микрорайона: Болярово, Тенево и Тополица.

За ориентир при избора на конкретните лозови масиви е използван моряшкият маркер върху компаса  „Розата на ветровете“. Именно посоката на ветровете и тяхната интензивност са насочили производителя – „Вила Ямбол“ преди повече от 15 години към почвите и местоположението на точно тези микрорайони.

Бутиковата партида от Болярово е чисто Каберне Совиньон, отлежало 18 месеца. Виното от Тенево е купаж от сортовете Мерло, Каберне Фран и Пти Вердо, което отлежава 16 месеца, а това от Тополица е Сира - отлежала 12 месеца.

Любопитна подробност е, че селектираното грозде от лозовите масиви, се бере ръчно в малки касетки. Първият етап е открита ферментация в малки бъчви от български дъб, следва микровинификация и отлежаване в бъчви от френски дъб. Серията вече има отличия от международното винено състезание в Лос Анджелис, от френския Vinalies Internationales, както и от най-големия винен конкурс  Mondial de Bruxelles.

Вината Vineyards Selection са с колекционерска стойност – т.е  с дълъг потенциал на стареене (15-20 години). Всяка бутилка е затворена с най-висок клас тапи от естествен корк на италиански производител, които са за напитки с много дълъг „живот“. Любопитен факт за Vineyards Selection са етикетите – от избата са решили бутилките да останат с работните им етикети, защото искат да подчертаят автентичния характер на марката – само с информация, ценна за познавачите като брой бутилки, период на отлежаване, киселинност и т.н. Засега вината могат да се опитат само в няколко заведения висок клас, затова представянето им на събитие за широката публика е шанс да се дегустират от по-широк кръг.

Националното виненото изложение Premiere Sommelier Market се прoвежда за първи път като лично енолозите, собствениците и търговците от избите ще разкрият тайните и историите на вината си пред любителите и професионалистите. 

(в материала има продуктово позициониране )

Novini.bg
570 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини