Британският износ за ЕС е намалял с 68 % през януари

07 февруари 2021 16:13

Британският износ за ЕС е намалял с 68 % през януари
© Getty (архив)
15 2

Износът от пристанищата на Великобритания към Европейския съюз е намалял с над две трети през януари в сравнение със същия месец на 2020 г., показват данни на британската Асоциация на сухопътния превоз на стоки, предаде ДПА, като се позова на в. "Обзървър".

Макар че продължаващата пандемия от коронавирус е оказала влияние върху ограничаването на търговията, асоциацията твърди, че значителна част от 68-процентното намаление се дължи на допълнителната документация и проверки, които са необходими сега, когато Великобритания вече не участва в общия европейски пазар.

Ръководителят на асоциацията Ричард Бърнет каза, че спадът в търговията е бил прогнозиран от организацията, която е поискала британското правителство да намери начини да намали бюрократичните пречки и да гарантира, че търговията ще устои след Брекзит.

"Смятам, че е доста разочароващо и дразнещо, че министрите са решили да не се вслушат в бранша и специалистите", заяви той. По думите му много камиони, които докарват стоки от Европа, се връщат на континента празни, тъй като голям брой британски компании в момента дори не се опитват да изнасят за ЕС.

Бърнет отбеляза, че Великобритания има само около 10 000 работещи митнически служители - близо една пета от броя, който според асоциацията е необходим за осъществяване на ефективна дейност.

Брекзит: Логистичен и административен кошмар

15 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
смрт на грб

2021.02.08 | 09:55

2
П.дерасти, сър !

2021.02.07 | 19:55

1
Не ги разбирам тия. Пищяха, че искат да са си самостоятелни и се отцепиха, после пищяха да не подписват обвързващи споразумения и не подписаха. Сега пищят, че нямало търговия. Мaйната им.

Добави коментар

Водещи новини