Европейски банки спират да финансират търговията с петрол в Амазония

  • 25 януари 2021 12:58

  • 473
  • 0
Европейски банки спират да финансират търговията с петрол в Амазония
© Pixabay

Credit Suisse, холандската ING и френската BNP съобщиха, че спират финансирането си на проекти за търговия с петрол от Еквадор, съобщи Ройтерс. Целта е запазването на горите в Амазонската джунгла.

От август 2020 година екологичните организации Stand.earth и Amazon Watch оказват натиск върху европейските банки да спрат да финансират търговията с петрол от Еквадор и износа му към американските рафинерии. Местните жители настояваха, че с помощта на банките петролната индустрия в страната нарушава правата им за ползването на земите и се унищожават горите.

"Банките трябва да финансират други форми на икономическо развитие, не добива на петрол", коментират от Конфедерацията на индианското население в Амазонската екваториална гора.

Под прицела на организациите са още три банки - френската Natixis, нидерландската Rabobank и швейцарската UBS. Шестте кредитора са сред най-големите инвеститори в подкрепа на износа на петрол от Еквадор до САЩ през последното десетилетие. Според обвиненията тези банки имат двойни стандарти по отношение на финансирането на петролни проекти в защитения от ЮНЕСКО Национален парк "Ясуни".

Петролът продължава да поскъпва

Нидерландската Rabobank вече обяви, че е спряла инвестициите си в региона още в началото на 2020 година. UBS временно е спряла финансирането на дейностите по търговията с еквадорски петрол. От швейцарската компания посочват още, че в момента водят преговори с местни организации и спазват всички екологични и социални стандарти в своята дейност.

Отказваме трансакции, когато са нарушени правата на местните жители или става въпрос за обекти на световното наследство на ЮНЕСКО, посочват от UBS по казуса.

След отказа на останалите банки френската Natixis е удвоила финансирането си за преноса на петрол до американските рафинерии в периода от юли до декември 2020 година спрямо първата половина на годината. С помощта на банката са изнесени 5,5 млн. барела през втората половина на годината.От банката са категорични, че внимателно оценяват всеки проект за потенциални екологични и социални рискове.

Еквадор добива по около 0,5 млн. барела петрол на ден, или 0,5% от глобалните обеми. Решението на банките може да породи сериозни затруднения на петролната индустрия в страната, която се нуждае от финансиране, за да може да изнася добития петрол. В допълнение и правителството на страната налага мораториум на новите сондажи за петрол, посочвайки именно опазването на околната среда като мотив.

Ройтерс припомня, че амазонските гори играят съществена роля за опазването на климата, абсорбирайки голямо количество въглероден диоксид.

Последвайте канала на

Novini.bg
473 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини