Поскъпване на акциите на Stellantis след борсовия дебют на конгломерата между Fiat и Peugeot

  • 18 януари 2021 13:24

  • 287
  • 0
Поскъпване на акциите на Stellantis след борсовия дебют на конгломерата между Fiat и Peugeot
© Getty images

Акциите на компанията Stellantis поскъпнаха рязко, след като новоучреденият автомобилен консорциум между Fiat Chrysler (FCA) и PSA (Peugeot group) направи своя дебют на търговия на борсите в Милано и Париж, предаде БНР.

"Разполагаме с мащаба, ресурсите, разнообразието и ноу-хау, за да уловим успешно възможностите на тази нова ера в транспорта“, заяви председателят на новото дружество Джон Елкан във видеообръщение на уебсайта на Borsa Italiana, съобщава Ройтерс.

Главният изпълнителен директор на Stellantis Карлос Таварес пък посочи, че сливането на двете компании ще добави 25 млрд. евро към активите на акционерите през следващите години благодарение на прогнозираното намаляване на разходите.

"Мога да ви кажа, че фокусът от първия ден ще бъде върху създаването на стойност, която е резултат от прилагането на тези синергии“, каза Таварес в същото видео.

Fiat Chrysler (FCA) и PSA заявиха, че Stellantis може да намали разходите с повече от 5 милиарда евро годишно без да има затваряне на автомобилни заводи.

Акциите на Stellantis (STLA) котирани на Миланската борса, които заместиха акциите на Fiat Chrysler, започнаха да се търгуват в понеделник на ниво от 12,758 евро, след което поскъпнаха със 7,5% към 13,51 евро за една акция.

Акциите на новата съвместна компания, регистрирани на борсата в Париж, се търгуват в същите нива.

В края на миналата седмица, когато беше прекратена търговията на акциите на двете автомобилни компании, общата пазарна стойност на Fiat Chrysler и PSA се оценяваше на 39,4 млрд. евро (около 47,6 млрд. долара), което е много малка част от пазарната капитализация за 783 млрд. долара Tesla Inc., най-високо оценяват автомобилен производител в света.

Вицепрезидентът на Samsung беше осъден на 30-месечен затвор

Според анализатори на Блумбърг "новата компания Stellantis е изправена пред смесена перспектива, тъй като плановете за стимулиране на САЩ могат да повлияят на Chrysler спрямо по-несигурната перспектива за Peugeot в Европа. Бившият изпълнителен директор на PSA Карлос Таварес поема кормилото и, подобно на неговото управление по време на поглъщането на Opel от PSA през 2017 г., ние очакваме нова стратегия през първите 100 дни от неговото управление. Всички региони обаче са изправени пред трудно първо полугодие фона на продължаващите локдауни заради силната вълна на коронавирусната пандемия".

Novini.bg
287 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини