Пътешествие в долината на елена: семейството, което промени уиски индустрията завинаги

14 април 2020 14:35

Пътешествие в долината на елена: семейството, което промени уиски индустрията завинаги
©
9215 1

Шотландия - красиви пейзажи, тучни поля и силни мъже. И бъчви с невероятно уиски. Златисто-карамелени отблясъци в чашата, зелени морави и аромат на вечно мокър мъх и торф. Същият онзи торф, който палят, за да опушат ечемика, когато майсторите създават онези тайни нотки, които долавяш от ръба на чашата и пленяват сетивата ти завинаги.

В дни като днешните, когато си оставаме вкъщи, ние ви предлагаме да мечтаете. Да мечтаете за едно приказно пътешествие и да се потопите в историята на един бранд, променил завинаги историята на уиски индустрията - Glenfiddich.

И даже и да не можете да тръгнете веднага - сега е моментът да си съставите план. Предлагаме ви едно приключение в долината на елена в Шотландия. Какво ще правите там? О, има безброй много кътчета, пълни с история. Но едно е особено интересно. В долината на две реки, които се вливат в трета. Освен природата, тук можете да се насладите и на чаша класно питие.

Всичко започва с една мечта

В малкото градче Дъфтаун, намиращо се в долината на река Спей, един мъж сбъдва своята мечта и поставя началото на успешен семеен бизнес. Това е Уилям Грант. Преди да стане собственик на собствена дестилерия, Грант сменя няколко професии. Последната е във фабрика за уиски, където изучава отблизо всички тайни по производството на ароматното питие.

През 1886 г. Грант напуска работа и с помощта на синовете си само за 371 дни поставя основите на най-прочутата дестилерия в света - Glenfiddich (в превод от галски Долината на елените).

През декември 1887 година от медните казани потичат първите капки от ценния алкохол. Капки, на които никой днес не може да устои. Еднакво обичани и от мъжете, и от жените.

Първата бутилка Glenfiddich се появява през 1904 г., но са нужни още половин век и труда на няколко поколения, за да се превърне питието в наистина съвършено.

Уискито, което завладява Голямата ябълка, а оттам и целия свят

През 1963 г. Санди Грант Гордън, внукът на Уилям, взема няколко бутилки от уискито и отива в Ню Йорк. Събира авторитетно жури от журналисти и редактори на медии и им разказва историята на най-уникалния продукт в света - Glenfiddich. На другия ден пресата пише за шотландското чудо, което всеки трябва да опита.

И така започва невероятната история на най-страхотното сингъл малцово уиски в света.

За производството на Glenfiddich се използва натурална изворна вода от един източник – изворът Роби Дю. За да гарантират качеството на своята продукция, собствениците са изкупили около 4 800 декара около хълмове Конвал, обграждащи дестилерията. Тук пашата на овце и говеда е забранена, водата влиза директно в дестилерията.

И още нещо – прави се от най-добрият ечемик. Производството се състои от процеси, каквито е имало и преди повече от 100 години.

Дистилерията разполага със собствени бъчвари, в чийто ръце е качеството и животът на бъчвите, а оттам и на самото сингъл малцово уиски.

През всички години от съществуването си дестилерията никога не е била в чужди ръце. Тя винаги е била семеен бизнес. Хората, които работят тук наследяват майсторлъка от своите бащи и дядовци.

Традицията се предава от поколение на поколение. И се превръща в съвършенство от вкус и аромат. През всички тези години – независимо от трудните времена на кризи и войни, дестилерията не затваря нито за ден. В складовете отлежават спокойно дъбови бъчви, а уискито в някои от тях е от далечната 1930 година.

В дестилерията се правят туристически обиколки. Непременно се запишете. Ще чуете много за историята на питието, ще се срещнете с хората, които го правят с голяма доза любов, ще се докоснете до вълшебството на създаването му.

Дестилерията е изцяло модернизирана, но технологията не е променяна. Ще можете да отседнете в имението на Уилям Грант и да усетите атмосферата отпреди 100 и повече години. Интериорът е автентичен.

А за финал можете да си купите сувенир за спомен или бутилка. За да споделите топлите моменти с приятелите, когато се приберете у дома. Това не е каква да е бутилка – а единствената с подобна форма. Дизайнът е създаден през 1961 г. от дизайнера Ханс Шлегер.

Уникална бутилка с уникално съдържание.

Защото всеки ден е специален. А Glenfiddich ще ви помогне да добавите в него и малко ароматно вълшебство с вкус на Шотландия.

*Наскоро и у нас беше представена и новата бутилка на Glenfiddich - събитие, което уиски феновете очакваха с нетърпение. Ако сте от хората, които обичат уиски - със сигурност познавате отличните качества на съдържанието в тази бутилка. Ако не сте - един съвет от нас: следващия път, когато се разхождате в магазина и се чудите кое е онова нещо, което може да усмихне пролетните вечери, препоръчваме ви да опитате нещо от селекцията на Glenfiddich. Защото еленът никога няма ви разочарова. Е, почти никога, казал най-заклетият фен на уискито, когато си налял последната капка от бутилката и се сетил, че вкъщи повече уиски няма...

 

(в материала има продуктово позициониране )

Novini.bg
9215 1

Свързани новини

Евро 2020

Коментари 1

Добави коментар
Аз

2020.04.14 | 17:58

1
Топ ! Браво !

Добави коментар

Водещи новини