Внимавайте за измами по време на Черния петък, предупреждават от АЗП

  • 10 ноември 2019 12:04

  • 1225
  • 1
Внимавайте за измами по време на Черния петък, предупреждават от АЗП
© Pexels

Потребителите трябва да внимават по време на Черния петък, защото тогава се случват най-големите измами и подвеждащи реклами. Това заяви председателят на Асоциацията за защита на потребителите (АЗП) Пейо Майорски, цитиран в прессъобщение. Според него има много фалшиви отстъпки и клиентите трябва да следят цените на продуктите, които искат да закупят, като направят сравнение на продажбите в различните магазини. Дори и предварително да проучват цените и дали реално има намаление. Черният петък тази година е на 29 ноември 2019 г.

,,Бъдете внимателни, ако в магазина ви предложат стоков кредит, особено, ако покрай него има още нещо - например, застраховка. Отивате в магазина и там ви предлагат такъв кредит обикновено с нула процента лихва. Тъй като в подобни случаи печалбата за кредитодателя е с много нисък размер, е възможно да Ви предложат услуги срещу допълнителни такси като застраховки и т.н. Потребителят не е задължен да приеме. Ако приемете заема и решите да го погасите предварително, фирмите за бързи заеми нямат право да събират допълнителни такси, с изключение на договорите, в които е фиксиран лихвеният процент. Може да се предвиди такса до един процент от размера на кредита", обяснява Майорски.

По думите му трябва да се внимава със стоките на кредит, защото накрая потребителят може да се окаже в ръцете на колекторските фирми. След това започва техният тормоз при забавяне или неплащане, допълва той.

От Асоциация за защита на потребителите препоръчват да се пазарува от познати онлайн магазини. На линка трябва да има S (https), както и катинарче, което е знак за сигурност. Ако се окаже, че сте пазарували от некоректен търговец, оспорете плащането пред банката. По-добре е да го направите писмено, за да получите и официален отговор. Имайте предвид, че за тази процедура банката може да начисли такса.

Не купувайте импулсивно - предварително. Решете какво ви е необходимо или искате, складирайте го във виртуалната си пазарска кошница и изчакайте деня с намаленията. Щом набележите желаните стоки, обиколете магазините (или проверете в съответните сайтове) и вижте цените им преди намаленията. Сметнете дали обявеното намаление е равно на обещания процент.

От Асоциацията припомнят, че има 14-дневен период за размисъл, в който може да върнете продукта, купен онлайн. Това важи и ако сте го купили на Черния петък. След като върнете покупката, търговецът е длъжен да ви възстанови заплатената сума в рамките на други 14 дни.

Ако техника, купена на Черния петък, се повреди, купувачът има право да поиска от продавача да ги ремонтира. Гаранцията на всяка стока, купена от търговец в ЕС, е до  години.

Проверете за скрити такси - например за валутен превод, за доставка, за опаковане. Уверете се, че стоките са безопасни - и това важи не само за материала, от който са изработени детските играчки, но и за вашите дрехи или купата за храна на кучето. Прочетете общите условия - важно е да сте наясно със срока за доставка (обикновено заради Черния петък той е по-дълъг от нормалното), както и за условията за връщане на продукта, ако не ви хареса или си промените решението.

Последвайте канала на

БТА
1225 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Оцелял българин

2019.11.10 | 15:19

1

Гарантирано от СИК!

Добави коментар

Водещи новини