Търговци: В близките няколко месеца не се очертават резки движения на цените на горивата

В близките няколко месеца не се очертават резки движения на цените на горивата.

Това каза пред журналисти в Боровец Живодар Терзиев, председател на Българската петролна и газова асоциация /БПГА/, предаде БТА. Той уточни, че все пак цените в страната се влияят най-вече от международната обстановка и цените на борсите. В България има три мита, свързани с цените на горивата - първият е сезонноста на цените, вторият - че цените тук не са свързани с международните цени и третият, че цените бързо се вдигат, но трудно се свалят, каза Живодар Терзиев.

Всички си спомняме ценовия пик на борсите след 14 септември, когато бяха ударени рафинериите в Саудитска Арабия. Българският пазар реагира спокойно като стоковите наличности ни позволиха да не правим веднага повишения на цените. Сега ценовите нива са почти на тези, от началото на септември, макар че в периода 16 - 20 септември бяхме с една идея над средните нива, каза Живодар Терзиев.

Средната международна цена на едро за 1000 литра дизел, превалутирана в лева е 922 - 923 лева, докато у нас тя е 911 лева, каза Живодар Терзиев. Тоест, българският пазар на горива на едро се движи под най-ниските цени за международния пазар, посочи Терзиев. В цената от 911 лева са включени разходите за логистика, за транспорт, за военновременни запаси и другите складови разходи. Ако към международната цена се добавят тези разходи, те ще са еквивалентни на 935 - 940 лева за 1000 литра на едро за дизела, уточни Терзиев.

На черно, в нелегални обекти, дизелът се търгува по 1.60 лева за литър, а дизел с платени данъци и акцизи на цена 1.60 лева няма, заяви Живодар Терзиев.
 

Коментари

  1. 2019.10.04 | 08:42

    Значи да очакваме скоро пак повишение на цената, но плавно....

    1. 2019.10.04 | 09:46

      Ами така каза Главния Кожодер Терзиев , а вече всеки може да си прави заключенията .

  1. 1

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Пазари

още

Анкета

Ще се възползвате ли от данъчно облекчение за ремонт?

Ще се възползвате ли от данъчно облекчение за ремонт?

Избрано от Интернет