"Гардиън": Фалитът на "Томас Кук" е мрачно предзнаменование за това, което предстои

  • 24 септември 2019 10:25

  • 4957
  • 2
"Гардиън": Фалитът на "Томас Кук" е мрачно предзнаменование за това, което предстои
© Getty Images/Guliver

Фалитът на най-старата туроператорска компания в света "Томас Кук" е повод за гняв и съжаление, както и мрачно предзнаменование за това, което предстои, пише британският в. "Гардиън".

Скокът в цената на акциите на "Изиджет" и "Тюи" - основните конкуренти на "Томас Кук", сочат, че акционерите вярват, че намалената конкуренция ще увеличи печалбите им.

Съвсем не е сигурно, че отказът да бъдат получени 250 милиона лири, които компанията поиска, а британските министри отказаха, щеше да предотврати станалото. "Томас Кук" за малко да фалира през 2011 г. и е затънал в огромни дългове заради решения, вземани от ръководството му, датиращи още от времето на сливането му с "Майтравъл" през 2007 г. Горещата вълна през 2018 г., която доведе до намаляване на резервациите, заедно със слабата британска лира и безпокойствата около Брекзит, я тласнаха в пропастта.

Имаше вероятност дори спасителен финансов пакет да не е достатъчен, пише "Гардиън". Като се вземе предвид цената на операцията по връщането на туристите у дома и изплащането на дълговете на компанията, които се предполага, че надхвърлят 100 милиона лири, рискът от наливане на държавни пари в компания, която и без това да фалира, щеше да наложи данъкоплатците да плащат две сметки вместо една.

Политическите аргументи за ролята на държавата не трябва да засенчват факта, че това е фалит в частния сектор, припомня "Гардиън".

Но целият злощастен епизод може да бъде и напомняне за опасностите занапред. Слабостта на лирата заедно с несигурността около Брекзит, наред трайните метеорологични промени и други фактори, неоподлежащи на държавен контрол, излагат компаниите на риск. И тъй като политическата нестабилност изглежда ще продължи, британското правителство трябва да излезе с ясни критерии, по които да бъдат оценявани бъдещи искания за държавна помощ срещу фалит, заключава изданието.

Последвайте канала на

БТА
4957 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2019.09.24 | 12:59

1

Началото предизвикано от Брекзит, е поставено. Кои са следващите фирми ще видим следващите месеци. Да живее Борис Джонсън, еднояйчния близнак на Тръмп. Много си приличат, най-много по ума, който им липсва.

к

2019.09.24 | 13:24

2

Съгласен съм. Но отдавна си мисля, че е време да се появи някой с топки (и мозък, ако може) и да дръпне килимчето на жълтите. Взеха да се мислят за всесилни и това няма да завърши добре за никого. Така че в случая с Доналд Дък имам смесени чувства.

Добави коментар

Водещи новини