Петролът продължава да поскъпва

  • 07 юни 2019 14:23

  • 457
  • 0
Петролът продължава да поскъпва
© gettyimages

Петролните фючърси поскъпват за втора поредна сесия на търговия, след като висши представители на Саудитска Арабия и на Ирак - две от големите производителки в рамките на ОПЕК, сигнализираха, че те биха подкрепили удължаване на споразумението в рамките на "ОПЕК +" за ограничаване на добивите на суров петрол до края на тази година, предаде БНР.

Саудитският министър на енергетиката Халид ал-Фалих заяви в петък, че той не желае да участва в надпревара за увеличаване на добивите на петрол, за да компенсира по-ниските цени на черното злато, заявявайки, че завръщането към ценовия срив от 2014 - 2015 година е просто неприемливо. Говорейки на икономическия форум в Санкт Петербург, Ал-Фалих посочи, че не може да се постигне перфектна стабилност на петролните пазари и че самите пазари са повлияни от фактори, които са "извън нашия" контрол".

Той също така коментира, че цена от 60 долара за барел е прекалено ниска, за да окуражи инвестициите в петролната индустрия, вероятно визирайки вчерашна изказване на руския президент Путин, в което той изрази задоволство от цените на петрола в диапазона между 60 и 65 долара за барел. Коментарите на Халид ал-Фалих допринасят за днешното поскъпване на петролните фючърси с нови около 1%, след като снощи те се повишиха силно с между 1,7% и 1,8% главно в резултат на непотвърдени информации, че САЩ може би ще отложат въвеждането на мита от 5% върху вноса на всички стоки, произвеждани в Мексико.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
457 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини