Гледай на живо

Евро 2020: Словакия - Испания 0:3

Русия ще обсъди удължаване на сделката с ОПЕК за ограничаване на петролните добиви

29 май 2019 14:47

Русия ще обсъди удължаване на сделката с ОПЕК за ограничаване на петролните добиви
© pixabay
303 0

Русия ще обмисли внимателно възможността за удължаване на действието на споразумението във формата "ОПЕК +" за ограничаване на добивите на петрол, заяви първият вицепремиер на Русия Антон Силуанов, цитиран от Ройтерс.

Москва ще вземе по-специално предвид позитивния ефект от сделката върху цените на петрола, но за сметка на загубите на пазарен дял спрямо американските петролни компании, посочи той.

"Има много аргументи в полза на удължаването, както и против такова удължаване", заяви Силуанов в кулоарите на конференция в Казахстан.

"Разбира се, че имаме нужда от ценова стабилност и предвидимост, това е добре. Но ние виждаме, че всички тези сделки с ОПЕК водят до това, американските ни партньори увеличат добива на шистов петрол и заграбват нови пазари", допълни руският първи вицепремиер.

Според него руското министерство на енергетиката и правителството ще определят позицията си относно удължаване действието на настоящия пакт във формата "ОПЕК +" след претегляне на тези плюсове и минуси и в съответствие с дълголетието на настоящите пазарни тенденции. ОПЕК, Русия и други производители се договориха да намалят производството си с 1,2 млн. барела на ден от януари в рамките на шест месеца, за да подпомогнат увеличаването на цените на петрола чрез намаляване на наличните световни складови запаси.

Алиансът "ОПЕК +" се очаква да се срещне във Виена по време на заседанието на ОПЕК, насрочено за 25-и и 26-и юни, за да се обсъди евентуалното удължаване на действащото споразумение. Срещата обаче може да бъде отложена за 3-ти и 4-ти юли, съобщиха седмица по-рано два източника от ОПЕК. Междувременно петролните фючърси се намира под натиск от продажба, поевтинявайки в сряда с над 1% с оглед на оставащите в сила притеснения, че търговската война САЩ-Китай може да причини забавяне на глобалната икономика и намаляване на търсенето на петрол. Напрежението на световните фондови и дългови пазари също допринася за липсата на инвеститорски риск-апетит на петролните борси.

Фючърсите на петрола брент с доставка през юли се понижават с 1,36% към 69,15 долара за барел, докато аналогичните фючърси на американския лек суров петрол поевтиняват с 1,42% към 58,25 долара за барел. Въпреки днешното понижение петролните фючърси все още се търгуват над техните двумесечни дъна, достигнати на 23-ти май, на нива съответно около 67,15 и около 57,20 долара за барел.

Мая Йорданова
303 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини