Производители налагат алтернативи на класическата коркова тапа в български вина

  • 04 февруари 2019 11:15

  • 1056
  • 0
Производители налагат алтернативи на класическата коркова тапа в български вина
©

Родното винопроизводство предлага все повече изненади за винения ценител. Винарните не пестят средства и усилия в създаването на висококачествени вина в по-модерен стил и комплексност. В петък миналата седмица дебют направиха още две вина, следващи тази тенденция. Това са новите червени PIXELS на New Bloom Winery. Главният енолог на винарната Владимир Влъчков и топсомелиери зарязаха лозето в Найден Герово, пловдивско, както традицията повелява, а след това опитаха новите вина.

PIXELS от сорта Регент и PIXELS от сорта Сира се произвеждат от изцяло собствени лозови масиви на New Bloom Winery около с. Найден Герово, Тракийска низина.  Те също се затварят с уникалната трипластова тапа Ardea Seal, която се състои от три елемента: вътрешно тяло, външна обвивка и специален „щит”, който е в най-долната част на тапата и позволява контрол на кислорода в бутилката.

Тапата се приема за алтернатива на класическия корк, с много ниска въздушна пропускливост, предпазваща виното от външни въздействия, прах и други. Подобна тапа се използва за скъпите френски вина от най-висококачествените лозя на Кот д'Ор и Шабли в Бургундия, в категорията гранд крю.

Сред винените експерти, които опитаха първи PIXELS Регент и PIXELS Сира бяха Вихрен Велков, Сомелиер на България за 2012 и Георги Михов, Сомелиер на България за 2011 и международен винен оценител. Те споделиха, че винената култура на българина се повишава и ще се търсят все повече вина от по-редки и нестандартни сортове. Според експертите именно предлагането на повече висококачествени вина в ценовия клас 10-12 лева ще повиши консумацията и ще привлече повече почитатели на напитката.

New Bloom Winery си поставя за цел да представи българското винопроизводство от Тракийска низина в нов, по-модерен стил. Екипът се стреми да създава вкусни вина като съчетава тероарните и сортовите особености с иновативните технологии във винарството. Експертите работят със собствени лозови масиви – близо 6000 дка и 14 различна сорта, сред които Совиньон блан, Шардоне, Каберне Совиньон, Мерло. Това позволява стриктен контрол от производството на суровината до крайния продукт. New Bloom Winery са единствените засега у нас, които отглеждат и немските сортове Дорнфелдер и Регент, които дават много добри резултати в българския тероар, посочват експертите. Ежегодно вината на избата от Съединение носят куп отличия от престижни международни конкурси сред които Los Angelis International Wine Competition, Mundus Vini, Concours Mondial de Bruxelles, Vinalies Internationales и други. Портфолиото на New Bloom Winery е разпределено в сериите Verano Azur, PIXELS и Face to Face (F2F).

Платен материал

 

Последвайте канала на

Novini.bg
1056 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини