-
28 ноември 2018 15:18
- 709
- 2
Над 300 марки различни видове ракия от България и чужбина ще бъдат представени на шестия Балкански форум на ракията, който ще се проведе този уикенд в София. Сред тях има сливови, гроздови, анасонови и други спиртни напитки.
Проучванията показват, че напитката все по-често се консумира в заведения и ресторанти и бавно се превръща в елемент от модерната градска култура. Все по-често може да открием ракията в коктейли, но това е тенденция, която помага за популяризирането на напитката - особено сред по-младите, които свързват ракията като ретро питие. Нещо повече – качествената българска ракия е и един от най-честите подаръци, които българите носят в чужбина, защото се асоциира с традиции, качество, произход и прави силна препратка към родното.
На бара на „Стралджанска“ мускатова например са подготвили уникално барманско шоу и два специални коктейла с традиционния алкохол. Зад бара ще застанат Александър Симеонов и Николай Вангелов. Александър има над 15 години опит в сферата на миксологията като е участник в многобройни национални и международни конкурси. Финалист и носител на няколко титли на най-престижните бармански състезания. Николай Вангелов е едно от най-известните лица в бранша и със сигурност най-атрактивният флеър барман в България. Алекс и Ники са подготвили уникални коктейли със „Стралджанска“ като ще съчетаят деликатния мускатов вкус на напитката с български подправки. „Стралджанска“ ракия се прави при стриктен подбор на най-качественото и добре узряло грозде от сорта Мускат Отонел. Ракията отлежава в дъбови бъчви с различна вместимост от 250 до 500л. За отлежаването се използват бъчви, произведени от Странджански дъб, който е със специална структура и характеристика. Любопитна подробност е, че „Вила Ямбол“ е единствената изба със собствен цех за производство и рециклиране на бъчви. Технолозите на избата вярват, че именно качествения български дъб обогатява и формира финалните нюанси в аромата и вкуса на „Стралджанска“ ракия.
Иначе дегустацията и оценката на ракия следва последователността при виното – първо напитката се разглежда на цвят, после се помирисва и накрая се опитва за финална преценка на вкуса, разказват професионалните дегустатори.
Последвайте канала на
Свързани новини
Официално: Пирин има нови собственици
Левски посяга към титлата, но ЦСКА няма да я даде лесно
Балъков: Имам доста богат опит в подобни ситуации! Надявам се на подкрепа от феновете
Ще продължи ли добрата серия на Пирин и в плейофите?
Фейенорд и Ливърпул ще се договорят за Слот в следващите 48 часа
"Контра": Ще преодолее ли Арсенал най-тежкото препятствие по пътя към мечтаната титла
Коментари 2
Добави2018.11.28 | 15:42
Kde?
Добави коментар
Водещи новини
Илина Мутафчиева: С промените в хазарта правим кръпки, така рискуваме да тласнем хората към незаконния хазарт
26 април 202412:50
На първо четене: Депутатите приеха единодушно промени в Закона за хазарта
26 април 202410:57
Главчев: Можеш да излъжеш много хора за кратко време, малко хора – за дълго, но всички завинаги – няма как
26 април 202413:15
Пеевски: Кирил молеше и скимтеше два месеца да го сдобря с Борисов
26 април 202411:16
Петков отвърна на Пеевски: Не би посмял да ми каже тези неща, ако бяхме само двамата
26 април 202412:33
Безплатна имунизация срещу коклюш за бременните между 27-ма и 36-та гестационна седмица
26 април 202413:49
Военнослужещите ще бъдат с по-високи заплати от следващата година
26 април 202412:16
Водещите новини! Увеличението на пенсиите изпревари ръста на заплатите. Кирил Петков: Пеевски е голям и хлъзгав камък на врата на Борисов (и още…)
26 април 202413:37
Русия изпрати повече от ясно предупреждение към НАТО, ако разположи ядрени оръжия в Полша
26 април 202410:59
2018.11.28 | 17:17
вече и праЗНИЦИ НЯМАМЕ НЕГРАМОТНИ СКАПАНИ ДРАСКАЧИ-КАЗВА СЕ ПРАЗНИК НА РАКИЯТА,А НЕ РАКИЯ ФЕСТ..АКО ЗНАЕХТЕ БЪЛГАРСКИ ЩЯХТЕ ДА ЗНАЕТЕ ЧЕ Е ЕДИН ОТ НАЙ КОЛОРИТНИТЕ И ИЗРАЗИТЕЛНИ ЕЗИЦИ,А ВАС ВИ Е СРАМ ДА ГОВОРИТЕ НА БЪЛГАРСКИ.НА БЪЛГАРСКИ ГОВОРЯТ ОКОЛО 250МИЛИОНА ДУШИ,НА НЕМСКИ ОКОЛО100 МИЛИОНА.