Икономическата експанзия в еврозоната и в целия ЕС се забави

  • 14 ноември 2018 15:46

  • 1000
  • 0
Икономическата експанзия в еврозоната и в целия ЕС се забави
© Pixabay

Икономическата експанзия в еврозоната и в целия Европейски съюз се забави рязко през третото тримесечие на годината на фона на ескалиращото търговско напрежение между САЩ и останалия свят, както и на по-слабия икономически растеж в Китай и в глобален план, показват неревизирани данни на Евростат. В същото време европейската статистика отчете и отслабване на растежа на трудовата заетост през отчетния период, предаде БНР.

Евростат потвърди, че комбинираният брутен вътрешен продукт на 19-те страни - членки на еврозоната се увеличи през третото тримесечие с едва 0,2% спрямо предходните две тримесечия на годината, през всяко от които беше отчетен икономически растеж от 0,4 на сто. Това е най-слабата икономическа експанзия от второто тримесечие на 2014-а година насам, когато БВП на еврозоната също нарасна с 0,2 на сто.

Спрямо година по-рано растежът на БВП в еврозоната през периода юли - септември се забави още по-рязко до 1,7% от 2,2% през второто тримесечие, отбелязвайки най-слаба икономическа експанзия от две години насам (от четвъртото тримесечие на 2016-а година), потвърждавайки експресната оценка на европейската статистика.

В рамките на целия ЕС брутният вътрешен продукт нарасна през третото тримесечие с едва 0,3% спрямо второто тримесечие, когато беше отчетена икономическа експанзия от 0,5 на сто, докато икономическият растеж на годишна база се забави през периода юли - септември до 1,9% от 2,1% през предходните три месеца.

Евростат представи и експресна оценка за трудовата заетост на стария континент през третото тримесечие на настоящата година. Броят на работещите в еврозоната и в целия ЕС се увеличи на тримесечна база с 0,2% след растеж с 0,4% през второто тримесечие, като на годишна база растежът на заетостта в региона на единната валута се забави до 1,3% от 1,2% през трите месеца до края на юни, докато в рамките на ЕС се забави до 1,2% от 1,4 на сто.

Последвайте канала на

Десислава Станева
1000 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини