Петролът поскъпна рязко

  • 15 октомври 2018 11:41

  • 2711
  • 1
Петролът поскъпна рязко
© Getty Images/Guliver (архив)

Петролните фючърси поскъпнаха рязко в началото на търговията в понеделник, тъй като геополитическото напрежение по оста САЩ - Саудитска Арабия около изчезването на саудитския журналист Джамал Хашоги провокира нови притеснения относно доставките на суров петрол в глобален план.

Подкрепа за растящите черното злато оказаха и данни, според които Южна Корея не е внесла през септември никакъв петрол от Иран за пръв път от шест години насам, като това е факт преди влизането в сила на санкциите на Вашингтон спрямо Техеран от 4 ноември.

Фючърсите на петрола сорт брент с доставка през декември се повишават с 0,9% към 81,15 долара за барел, но след като при старта а днешната търговия нараснаха за кратко към 81,92 долара за барел. Ноемврийските фючърси на американския лек суров петрол пък поскъпват с 0,55% към 71,75 долара за барел, но след първоначален ръст към 72,70 долара, съобщава БНР.

Трябва обаче да се има предвид, че през миналата седмица петролните фючърси се понижиха с цели между 4,4% и 4,0%. Това рязък спад се дължеше до голяма степен на агресивните разпродажби на акции на глобалните фондови борси, провокирано от най-драматичния спад на Уолстрийт от месец март насам. Последвалото поскъпване на петрола в началото на днешната търговия пък се дължеше на сигнали за ескалиране на напрежението между САЩ и Саудитска Арабия.

В свое неделно интервю президентът Доналд ТръмпДоналд Тръмп Доналд Тръмп - американски бизнесмен и политик Доналд Тръмп е роден на 14 юни 1946 г. в нюйоркския заплаши с "тежко наказание", ако разследването установи, че Кралството е замесено по някакъв начин в изчезването на саудитския журналист-дисидент Джамал Хашоги, който за последен път беше забелязан да влизал в консулството на Саидутска Арабия в Истанбул на 2-ри октомври.

От друга страна, Рияд обеща още по-силни ответни мерки срещу каквито и да било действия на Вашингтон, като добави, че близкоизточната държава "играе ефективна и активна роля в световната икономика". В допълнение, генералният мениджър на саудитския държавен телевизионен канал "Ал Арабия" - Турки Алдакхил предупреди в неделя, че ако САЩ наложат каквито и да било санкции върху Риад, това може да доведе до рязко поскъпване на петролна към 100 или 200 долара за барел, или дори към двойно по-високи нива (към 400 $ за барел?). Кралството също така може да спре да купува американско въоръжение и да намали инвестициите си в САЩ.

Тези заплахи вероятно ще се окажат сериозен тест за администрацията на Белия дом с оглед на факта, че в последно време Доналд ТръмпДоналд Тръмп Доналд Тръмп - американски бизнесмен и политик Доналд Тръмп е роден на 14 юни 1946 г. в нюйоркския оказва натиск върху Саудитска Арабия да увеличи петролните доставки, за да компенсира евентуалния недостиг във връзка с предстоящите санкции на САЩ спрямо иранския петрол износ.

В същото време нараства международната реакция срещу Риад във връзка с изчезналия журналист нараства, като председателят на Ford Motor Co. - Бил Форд и главният изпълнителен директор на банката JPMorgan Chase & Co. Джейми Даймън се превърнаха в последните големи имена, които решиха да отменят участието си на голяма инвестиционен форум в в Саудитска Арабия.

Текущото поскъпване на петрола обаче изглежда ограничено с оглед на опасенията за забавяне на глобалния икономически растеж. През миналата седмица Международната агенция по енергетика (МАЕ) прогнозира по-слабо от очакваното търсене на петрол в световен мащаб, визирайки потенциалните негативни ефекти от търговския спор между САЩ и Китай. Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) също понижи прогнозата си за растежа на световното потребление на петрол през тази и следващата година, като в същото време отчете нарастване на добивите в картела и в Русия. Това може да компенсира част от продължаващия спад на иранските добиви преди въвеждането на санкциите на САЩ по отношение на износа на петрол от Техеран.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
2711 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2018.10.16 | 11:34

1
petrola otiva na 25 $ za barel

Добави коментар

Водещи новини