Пазарът на земеделска земя се активизира

  • 06 февруари 2018 10:01

  • 2625
  • 1
Пазарът на земеделска земя се активизира
©

Лидерът в управлението на земеделски активи Агрион пуска за продажба земеделски земи в цялата страна. Цените са изключително атрактивни и започват от 300 лв./дка, съобщиха от дружеството. Големината на парцелите, местоположението и цената им са обявени на сайта им на адрес https://agrion.bg/bg/zemq/sellingform. Компанията е предвидила и опция за онлайн заявка за купуване на имот.

„Покупката на земя е отлична възможност за земеделските стопани да окрупнят парцелите си и да разширят стопанствата си“, казаха от мениджмънта на Агрион. Това увеличава производителността, намалява разходите и води до по-ефективно, и модерно земеделие, което ще позволи на фермерите да кандидатстват за субсидия по различни европрограми. Според прието решение на правителството в средата на януари, предвидените средства за директни плащания за площ и по различните програми през тази година са в размер на 2.91 млрд. лв., което е с над 400 млн. лв. повече в сравнение с 2017 г. От тях над 2.6 млн. лв. са за сметка на ЕС, а близо 276 млн. лв. е националното съфинансиране.

Окрупняването на терени е важно и за формирането на по-добра цена на земеделските площи. Според експертите комасираните имоти държат доста по-висока цена, в сравнение със средната за даден регион и собствениците й могат да спечелят значително повече, ако в последствие решат да я продават. Земята у нас е изключително разпокъсана, като средният размер на земеделските терени у нас е едва 5.5 дка. Това е сериозна пречка за развиване на моделно земеделие, тъй като нейната раздробеност не дава възможност да се използва съвременна техника. Общата земеделска площ в страната е 52 млн. дка, разделена на 25 млн. парчета, сочат данните на Министерство на земеделието, храните и горите.



За 2016 г. осреднената цена на декар в България е около 761 лв., но сделки през миналата година са сключвани и на цена 2800 лв. за дка в Добричко. За последните шест години стойността и се е увеличала тройно, показва справка на Националния статистически институт. Очакванията са трендът да се запази и през следващите няколко години и оскъпяването да е средно 4-5% на година.

Покупката на парцели от Агрион може да стане на разсрочено плащане за период от три години без първоначално самоучастие, съобщиха от дружеството. Това е сериозно облекчение за по-малките производители, които ще имат възможност да купят съседни парцели и да уедрят земята си, без това да наруши финансовото им планиране. Ниските изкупни цени на продукцията и повишаващите се производствени разходи принуждават все повече земеделци и търсят по-гъвкави схеми за плащане на желаната земя.

Земеделските земи привличат и все повече инвеститори, които търсят подходящи терени, за да вложат свободните си средства, твърдят експерти в недвижимите имоти. Сметките показват, че това е много добра дългосрочна инвестиция със сигурна доходност и нисък финансов риск. При средно покачване на цената с приблизително 4% на година и рента от 50 лв., покупката на поземлен имот би могла да донесе доходност от близо 10%. Това значително надскача рентабилността на инвестиционни фондове, като се избягва тяхната волатилност и несигурност. За сравнение приходите от лихви при банковите депозити в момента са много под 1%.

Наблюдатели на пазара забелязват и тенденция сред купувачите все по-често попадат и арендатори, за които е по-изгодно да изгодно да купят ниви, отколкото да ги наемат.

„С продажба на атрактивни имоти искаме да искаме да дадем възможност на повече хора да печелят от развитието на селското стопанство и от притежаването, и обработката на земеделска земя“, казаха от Агрион. Във всеки от регионалните офиси на компанията купувачите могат да получат абсолютно безплатно експертни съвети, информация за пазара, както и търговски и юридически консултации.

Последвайте канала на

Novini.bg
2625 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2018.04.12 | 16:59

1
Аз продавам земя в с.Войново - 50 декара. Искам 1400 на декар.

Добави коментар

Водещи новини