Подобряват се инвеститорските нагласи в еврозоната през януари

  • 08 януари 2018 12:46

  • 876
  • 0
Подобряват се инвеститорските нагласи в еврозоната през януари
© Pixabay

Нагласите на инвеститори и анализатори относно икономическото развитие в еврозоната отбелязват подобрение в началото на 2018-а година с оглед на подобряващият се икономически растеж в световен план и въпреки продължаващата липса на ново правителство в Германия, показва последно проучване на базираната във Франкфурт компания за пазарни изследвания Sentix, предаде БНР.

Индексът на инвеститорското доверие, базиран на проучване сред 929 инвеститори в региона, се повиши през януари до 32,9 пункта от 31,1 пункта, надвишавайки осредните прогнози на финансовите пазар за по-слаб растеж към 31,5 пункта. По този начин индексът отново отправя поглед към неговия 10-годишен връх от 34,0 пункта, достигнат през миналия ноември.

Индексът Sentix, измерващ текущата икономическа ситуация в еврозоната, напредна за четвърти пореден месец, достигайки 48,0 пункта (най-високо ниво от август 2007-а година) спрямо 46,5 пункта месец по-рано, като в същото време индексът на бъдещите инвеститорски нагласи нарасна от декемврийското 4-месечно дъно от 16,8 пункта до 18,8 пункта, но все още задържа под неговия връх от 22,8 пункта през ноември (най-високо ниво от май 2015-а година).

Според института Sentix икономиката в еврозоната остава в чудесна форма в началото на новата година, като нивата на индекса продължават да сигнализират за икономически бум. Учудващо е, че има известно подобрение както на текущата ситуация, така и на очакванията, като икономическият импулсът остава положителен.

Това важи и за Германия, където съответните индекси на Sentix отново са на най-високи нива. Индексът на инвеститорското доверие в Германия нарасна през януари до 40,1 пункта от 39,1 пункта през декември. Индексът, оценяващ текущата ситуация, удари нов рекорден връх от 72,3 пункта спрямо 71,0 пункта месец по-рано, докато индексът на очакванията в бъдеще се подобри от 11,0 пункта през декември до 11,8 пункта през януари, но все още задържа под рекордния ноемврийски връх от 16,8 пункта.

Базираната във Франкфурт компания за пазарни изследвания отбеляза, че германската икономика остава в силен подем, като досега не е пострадала от липсата на нова правителство. Вместо това инвеститорите са започнали да оценяват ефектите от данъчната реформа на американския президент Тръмп, които биха имали позитивно влияние върху корпоративните печалби, но също така вероятно ще допринесат за търсенето на средства за производство, като това е особено важно за Германия.

Институтът Sentix отбелязва, че всички региони в света показват стабилна, позитивна и умерено подобрена икономическа картина, но в същото време предупреди, че нараства вероятността от възможно прегряване на глобалната икономика.

Общият глобален индекс се повиши през януари до 29,5 пункта от 26,0 пункта през предходния месец в резултат както на нарастване на бъдещите очаквания от 13,0 до 16,4 пункта, така и на солиден скок на оценката за текущата ситуация от 16,4 пункта до 43,5 пункта (най-високо ниво от август 2007-а година).

Повишение бележат и инвеститорските нагласи в САЩ, като общият индекс на инвеститорските нагласи нарасна в началото на годината до 32,8 пункта от 26,5 пункта месец по-рано. Индексът Sentix, измерващ текущата икономическа ситуация, напредна до рекорден връх от 56,5 пункта спрямо 50,5 пункта през декември, докато индексът на бъдещите инвеститорски нагласи се повиши до 11,3 пункта от 4,3 пункта. Според базирания във Франкфурт институт, американските инвеститори осъзнават все по-силно позитивните ефекти от данъчната реформа в САЩ.

Последвайте канала на

Десислава Станева
876 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини