Венецуела ще плаща 750 млн. долара на Exxon

  • 01 януари 2012 14:19

  • 838
  • 0
Венецуела ще плаща 750 млн. долара на Exxon
©

Petroleos de Venezuela (PDVSA) трябва да плати около 750 млн. долара на Exxon Mobil Corp. заради национализирането на нейни активи през 2007 г., съобщава Bloobmerg. Сумата е една десета от това, за което настоява компанията.

Арбитражният съд при Международната камара на търговията в Ню Йорк е взел решение американският петролен гигант да получи сума в размер на 907.6 млн. долара, съобщава говорител на петролната компанията. Впоследствие обаче тя е била намалена до 750 млн. долара, след обжалване от страна на PDVSA. "Дори и 750 млн. долара е ставнително голяма сума за PDVSA", коментира Джана Берн, президент на базираната в Чикаго компания Brookshire Advisory and Research. Сумата е равна на 32% от нетните приходи на държавното петролно дружество за 2010 г. Exxon първоначално настояваха за компенсации в размер на 1 млрд. долара, но впоследствие двете страни постигнаха споразумение за около 6 млрд. долара, пише "Капитал".

Exxon Mobil бе първата международна компания, която напусна Венецуела, след като правителството на Уго Чавес започна национализация на петролната и газовата индустрия в страната. Национализацията обхвана не само енергийния сектор, но и металургичната индустрия, производството на цимент, телекомуникациите. Към момента срещу държавата са заведени 20 арбитражни дела в Междунартодния център за уреждане на инвестиционни спорове към групата на Световната банка.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
838 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини