Отровен домашен алкохол залива пазарите по празниците (снимки)

  • 12 декември 2016 13:01

  • 2524
  • 2
Отровен домашен алкохол залива пазарите по празниците (снимки)
©

С наближаването на коледно-новогодишните празници пазарите са залети с примамливи предложения за продажба на съмнителна течност под марката „домашна ракия”.

За нейния достоверен „домашен“ вид гарантира пластмасовото шише или туба от минерална вода, най-вероятно втора употреба, както и ръчно написаният й етикет. Разпространението й е бързо, имиджът й е бетон, благодарение на етикета „домашна”. Интернет също изобилства от оферти за „домашна” ракия. В повечето случаи обаче не става дума за продукти със сигурно качество и произход. Проблемът при подобно производство на алкохол е фактът, че в него често се влагат съмнителни вещества, за да оправдае ниската му цена, както и начинът на производство и бутилирането му са потресаващи.

Запознати разказват, че някои хора дори варят ракия в стари барабани на перални. Хигиената при подобен процес е нулева. Суровината, от която обичайно се прави евтината домашна пърцуца често е нискокачествена – изгнили плодове от края на сезона, мухлясали компоти и стари сладка, овкусители, нискокачествен спирт, дори бои. Казаните се ремонтират със странни материали, използват се и отровни химически лепила. Загорелите казани също се обработват и чистят с химикали, което крие огромен риск от натравяне. Има и редица случаи, когато пресилват изварената ракия в съдове, в които преди това са се съхранявали отровни материали.

Експертите отчитат и неприятна тенденция в смъртността от произведена домашна ракия. Близо 500 души у нас умират след натравяне с фалшив алкохол под марката домашен. Отделно хиляди са хората, получили трайни здравословни увреждания след консумация на алкохол менте, алармираха лекари.

В началото на декември митничари разкриха нелегален склад за алкохол в стопански двор на входа на Нова Загора. Иззети бяха 1893 литра алкохол с неясен произход в бутилки и бидони. Имало и варели от по 50 и 60 литра с монтирани кранове към тях за пълнене на бутилки. По първоначални данни иззетото количество наподобява характеристиките на дестилиран "домашен" алкохол и е било приготвено за продажба именно като такъв. Миналия месец пък мобилен екип на Митница Лом спира за проверка товарен автомобил с българска регистрация, превозващ ароматизатори и строителни материали за страна от ЕС. Митническите служители извършват проверка и на едно от палетата. По документи в него трябва да има кофи с воден разтвор на импрегниращ грунд. При отварянето й от една от кофите вместо грунд потича плодова ракия. Задържани са общо 48 кофи, във всяка от които има по 2 мяха от 6 литра „грунд ".

Последвайте канала на

Novini.bg
2524 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2016.12.21 | 12:19

2
МОЯТА СИ Е ДОМАШНА ,ТРОЙНОПРЕПЕЧЕНА ..ПИЯ СИ Я ВЕЧЕ 30 ГОДИНИ И ВИКАМ ..ЧИЧЕ ..ДА МЕ ХВАНАТ ЗА ...И ДА МЕ РАЗВЕДАТ ,ТЯХНАТА Е АРОМАТИЗИРАН СПИРТ ..АМА С ЕТИКЕТ..АЙДЕ НАЗДРАВЕ ПЕДАЛИ МОЙ ..НА ГОСТИ НЕ ЩЕ ВИ ПОКАНЯ..

2016.12.15 | 16:48

1
то , дали от алкохол , дали от гръмнала цистерна , дали от нерви / образувани от уредената държава/ , все от нещо ще се умира , важно е да е преди 65 за да са доволни ;държавниците;

Добави коментар

Водещи новини