Какво се съдържа в плодовите сокове

  • 30 септември 2016 10:17

  • 2704
  • 1
Какво се съдържа в плодовите сокове
© Getty Images/Guliver

Съдържанието в безалкохолните напитки е коктейл от Е-та, оцветители и подсладители. Това е изписано на опаковките върху някои от напитките. Какво представляват аспартам, арабска гума и тартразина, стана ясно в рубриката „Чети етикета” по БТВ.

Тартразинът е оцветител, който придава на храната лимонено-жълт до оранжев цвят. Приготвя се от въглищен катран и е забранен в много страни, но е позволен в точно определени количества.

Аспартамът, една от най-познатите добавки, е изкуствено получен подсладител, заместител на захарта. Той е приблизително 200 пъти по-сладък от захарта. Той е одобрен за използване от Европейската Агенция по безопасност на храните и се използва в над 6000 продукта от различен тип.

Арабската гума, „гума арабика” или „акациева гума” е естествен продукт, който се добива от кората на различни видове акациеви дървета. Използва се в направата на безалкохолни напитки и дъвки, както и в направата на различни цветни пигменти и разтворители, направени от естествени материали. Според експерти тя не представлява риск за здравето на хората.

Срокът на годност на тези сокове е една година. Всичко започва във Флорида или Бразилия. Плодовете се произвеждат само 3-4 месеца в годината, но у нас сок се предлага целогодишно. Това се постига след т.нар. пастьоризация – температурна обработка на плодовете, която спира процеса на разваляне. Пастьоризацията обаче намалява съдържанието на витамин С.

За да се нарича сок, той не може да съдържа нищо друго освен естествени продукти. Концентрирано плодово пюре, вода и естествени аромати. В някои случаи обаче производителите рекламират продукта си с „истински парченца” плодове, които се добавят допълнително. Те са широко тиражирани като „гума”, която наподобява плод.

В масовия случай детските сокове са нектар от плодове.

Водата се пречиства и обработва по специален начин. Основната съставка на нектаровия сок е концентрираното пюре – произведено от български праскови. Затворено в специален асептичен чувал и може да се съхранява година-две след специална обработка на много висока температура. Тъй като високата температура убива всичко, калцият и витамин С се добавят допълнително към нектаровия сок.

Сигналната лампа за проблем при соковете може да бъде и цената, ако напитката е с цена под 2 лева, например.


 

Последвайте канала на

Мая Йорданова
2704 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2016.10.08 | 12:27

1
ами полезното е ,много "Е" -та

Добави коментар

Водещи новини