-
30 септември 2016 10:17
- 2704
- 1
Съдържанието в безалкохолните напитки е коктейл от Е-та, оцветители и подсладители. Това е изписано на опаковките върху някои от напитките. Какво представляват аспартам, арабска гума и тартразина, стана ясно в рубриката „Чети етикета” по БТВ.
Тартразинът е оцветител, който придава на храната лимонено-жълт до оранжев цвят. Приготвя се от въглищен катран и е забранен в много страни, но е позволен в точно определени количества.
Аспартамът, една от най-познатите добавки, е изкуствено получен подсладител, заместител на захарта. Той е приблизително 200 пъти по-сладък от захарта. Той е одобрен за използване от Европейската Агенция по безопасност на храните и се използва в над 6000 продукта от различен тип.
Арабската гума, „гума арабика” или „акациева гума” е естествен продукт, който се добива от кората на различни видове акациеви дървета. Използва се в направата на безалкохолни напитки и дъвки, както и в направата на различни цветни пигменти и разтворители, направени от естествени материали. Според експерти тя не представлява риск за здравето на хората.
Срокът на годност на тези сокове е една година. Всичко започва във Флорида или Бразилия. Плодовете се произвеждат само 3-4 месеца в годината, но у нас сок се предлага целогодишно. Това се постига след т.нар. пастьоризация – температурна обработка на плодовете, която спира процеса на разваляне. Пастьоризацията обаче намалява съдържанието на витамин С.
За да се нарича сок, той не може да съдържа нищо друго освен естествени продукти. Концентрирано плодово пюре, вода и естествени аромати. В някои случаи обаче производителите рекламират продукта си с „истински парченца” плодове, които се добавят допълнително. Те са широко тиражирани като „гума”, която наподобява плод.
В масовия случай детските сокове са нектар от плодове.
Водата се пречиства и обработва по специален начин. Основната съставка на нектаровия сок е концентрираното пюре – произведено от български праскови. Затворено в специален асептичен чувал и може да се съхранява година-две след специална обработка на много висока температура. Тъй като високата температура убива всичко, калцият и витамин С се добавят допълнително към нектаровия сок.
Сигналната лампа за проблем при соковете може да бъде и цената, ако напитката е с цена под 2 лева, например.
Последвайте канала на
Свързани новини
Важен мач за оцеляване: Хебър 0:1 Локо (Сф)
11-те на Лудогорец и Крумавград, домакините са на победа от 13-а поредна титла
Двузвездният Интер постави начало на празненствата с два гола
Тотнъм 0:3 Арсенал, Хавертц с третия гол
Черно море и Локомотив (Пд) гарантират шоу на "Тича"
Кристиан Василев спечели олимпийска квота
Коментари 1
ДобавиДобави коментар
Водещи новини
Борисов ще работи с ПП-ДБ, но с "доминираща сила и власт на ГЕРБ"
28 април 202414:18
Петков си "дава главата" за Василев и Денков: Не са откраднали и стотинка от държавата!
28 април 202414:11
Главчев се отказва от 9100 лв. заплата като външен министър
28 април 202412:04
Другата седмица ще има яснота за машините и софтуера за вота 2 в 1
28 април 202411:19
Тежка катастрофа между две коли на софийското околовръстно
28 април 202414:50
Песков: Страховете за страшни руснаци, които никога няма да спрат, са неоснователни
28 април 202415:38
Байдън за Тръмп: Аз съм възрастен мъж и се състезавам с 6-годишно дете
28 април 202414:30
Стефан Вълдобрев: Може би в крайна сметка съм детски автор, това е едно от най–прекрасните неща, наистина
28 април 202413:53
Харви Уайнстийн е приет в болница
28 април 202416:06
2016.10.08 | 12:27