-
30 септември 2016 10:17
- 2704
- 1
Съдържанието в безалкохолните напитки е коктейл от Е-та, оцветители и подсладители. Това е изписано на опаковките върху някои от напитките. Какво представляват аспартам, арабска гума и тартразина, стана ясно в рубриката „Чети етикета” по БТВ.
Тартразинът е оцветител, който придава на храната лимонено-жълт до оранжев цвят. Приготвя се от въглищен катран и е забранен в много страни, но е позволен в точно определени количества.
Аспартамът, една от най-познатите добавки, е изкуствено получен подсладител, заместител на захарта. Той е приблизително 200 пъти по-сладък от захарта. Той е одобрен за използване от Европейската Агенция по безопасност на храните и се използва в над 6000 продукта от различен тип.
Арабската гума, „гума арабика” или „акациева гума” е естествен продукт, който се добива от кората на различни видове акациеви дървета. Използва се в направата на безалкохолни напитки и дъвки, както и в направата на различни цветни пигменти и разтворители, направени от естествени материали. Според експерти тя не представлява риск за здравето на хората.
Срокът на годност на тези сокове е една година. Всичко започва във Флорида или Бразилия. Плодовете се произвеждат само 3-4 месеца в годината, но у нас сок се предлага целогодишно. Това се постига след т.нар. пастьоризация – температурна обработка на плодовете, която спира процеса на разваляне. Пастьоризацията обаче намалява съдържанието на витамин С.
За да се нарича сок, той не може да съдържа нищо друго освен естествени продукти. Концентрирано плодово пюре, вода и естествени аромати. В някои случаи обаче производителите рекламират продукта си с „истински парченца” плодове, които се добавят допълнително. Те са широко тиражирани като „гума”, която наподобява плод.
В масовия случай детските сокове са нектар от плодове.
Водата се пречиства и обработва по специален начин. Основната съставка на нектаровия сок е концентрираното пюре – произведено от български праскови. Затворено в специален асептичен чувал и може да се съхранява година-две след специална обработка на много висока температура. Тъй като високата температура убива всичко, калцият и витамин С се добавят допълнително към нектаровия сок.
Сигналната лампа за проблем при соковете може да бъде и цената, ако напитката е с цена под 2 лева, например.
Последвайте канала на
Свързани новини
Левски - Черно море 0:0, протест на "сини" фенове забави началото на мача
Извънредна ситуация "Герена" - фенове превзеха една от вратите и забавиха мача с Черно море
Берое гарантира мястото си в елита и през следващия сезон, за Пирин битката продължава
Арсенал спечели и на “Олд Трафорд”, шампионът ще стане ясен в последния кръг
Григор преодоля физическите проблеми и се отправи към осминафиналите в Рим
Изиграха се четири мача във Втора лига - ситуацията в класирането се заплита
Коментари 1
ДобавиДобави коментар
Водещи новини
Прокуратурата разследва случая с простреляното дете в Арбанаси
12 май 202419:26
Кирил Петков: ГЕРБ се опитват да откраднат 100 млн. лева от пенсионерите, искаме извънредно заседание на НС
12 май 202418:42
Бойко Борисов: ПП-ДБ да не ни поставят условия, малки са
12 май 202417:06
Министър Коритарова: "Хемус" не е готова, защото през тези три години се създаде хаос
12 май 202420:27
Служебният министър на туризма: Очакванията ми за летния сезон са много добри
12 май 202420:08
Д-р Ангел Кунчев за коклюша: Децата, родени от имунизирани майки, са защитени
12 май 202420:42
Българин е заподозрян за телефонна измама в Гърция
12 май 202418:11
Фон дер Лайен предупреди Северна Македония да спазва Преспанския договор
12 май 202421:06
Гърция обвини новия президент на Северна Македония в погазване на Преспанския договор
12 май 202418:54
2016.10.08 | 12:27