Манолова и Горанов се споразумяха за намаляване на ДДС върху дарените храни (видео)

  • 18 юли 2016 13:08

  • 1201
  • 1
Манолова и Горанов се споразумяха за намаляване на ДДС върху дарените храни (видео)
©

Близо час продължи срещата между омбудсмана Мая МаноловаМая МаноловаМая Божидарова Манолова е български политик, народен представител от парламентарната група на, финансовият министър Владислав ГорановВладислав Горанов Владислав Иванов Горанов е министър на финансите. Роден е на 30 април 1977 г. През 1999 г. завършва и производители на храни по повод предложението за отпадане на ДДС върху дарените храни, предаде репортер на Новини.бг.

Министър Горанов обясни, че е възможно ДДС на храните, предназначени за дарение да бъде редуцирано, но трябва да бъде изготвен механизъм, който да не допусне злоупотреби. "Ако не се допускат злоупотреби, ефектът от отпадането на ДДС за дарените храни ще е поносим за бюджета".

„Затова и най-важната теза, която изказах пред бранша е, че трябва ката да се направи „дизайн“ на схемата за дарения и така да се конкретизират бенефициентите, че да няма възможност процентът, който ще се реши да бъде освободен от ДДС при дарения, да се превръща в скрита търговска дейност за производителите и търговците на храни“, посочи финансовият министър.

По думите му има начин такъв механизъм да бъде направен. „За сега това, което разказват колегите, показва, че та са мислили в тази посока. Това, което им препоръчах, е дадат готови текстове, тъй като от гледна точка на Закона за ДДС ние имаме капацитет в министерството да се разпишат така нормите, че те да работят. Тук трябва да се поработи малко по Закона за храните – да са ясно определени бенефициентите, които могат да получават дарените храни. В противен случай, ако се допусне съвсем свободно дарение да се извършва от търговец към търговец или въобще в търговският оборот да няма ограничения, е възможно да се реализира тази притеснителна хипотеза зад даренията да се крият търговски сделки, освободени от ДДС“, изтъкна министър Горанов.

„Мисля, че говорим на един език какво се изисква, за да можем да минимизираме потенциални рискове от злоупотреби“, допълни той.

„Министър Горанов ни постави срок до 30 юли да сме готови с текстовете, свързани с отпадането на ДДС за дарени храни“. Това каза след срещата омбудсманът Мая МаноловаМая МаноловаМая Божидарова Манолова е български политик, народен представител от парламентарната група на.

Министерството на земеделието и храните, Българската агенция по безопасност на храните и хранителния бранш подкрепиха предложението за отпадане на ДДС върху дарените храни, .

„Заедно с българските производители на храни изложихме нашите аргументи пред министър Горанов защо е необходимо производителите на храни да бъдат стимулирани да даряват излишната продукция, тъй като сега огромна част от нея се унищожава, вместо да се дарява и да достига до бедните хора“, заяви омбудсманът.

По думите ѝ, ако това се случи, дарителството у нас може да се превърне в ежедневие и печеливши ще бъдат всички – както българската държава, така и хората в нужда и производителите. „Необходимо е разбира се да има сериозни механизми за контрол, за което разчитаме на финансовото министерство да помогне в изработването на най-добрите текстове“, отбеляза тя.

„Сериозно и почтено е да представим на финансовия министър тази инициатива и да настояваме тя да бъде реализирана в рамките на предстоящата бюджетна процедура, защото не е сериозно да се обсъждат промени в данъчни закони извън контекста и подготовката на приемането на "Бюджет – 2017“ “, коментира омбудсманът.

„Поехме ангажимент заедно с Министерството на земеделието и производителите на храни да поработим до края на месец юли по текстовете и да ги представим на финансовото министерство, за да могат с техните експерти да ги включат в бюджетната процедура. Така че ни чака работа“, съобщи още тя. „Имаме концепция“, подчерта Манолова и допълни, че е оптимист за реализирането на каузата, тъй като тя е добра, зад нея стоят много хора и организации и среща подкрепата от човека, от който зависи нейното реализиране.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1201 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2016.08.09 | 01:16

1
Браво Мая !Да видят педалите какво значи омбудсман !Не като Мръньо ,само мота гащи и не свърши и за 5 ст работа !

Добави коментар

Свързани видеа

Свързани галерии

Водещи новини