НСИ oтново отчете подобрение на стопанската конюнктура в България

  • 29 март 2016 11:45

  • 1090
  • 1
НСИ oтново отчете подобрение на стопанската конюнктура в България
©

Общият показател на бизнес климата в България нараства през март с 1,6 пункта след повишение с 0,5 пункта през февруари и с 0,6 пункта през януари благодарение на подобряване на бизнес климата в промишлеността, в строителството и при търговията на дребно, показват резултати от последно проучване на Националния статистически институт (НСИ).

Индексът, определящ бизнес климата в промишлеността нараства през март с 2,9 пункта, следвайки първото си повишение през февруари с 1,2 пункта след три поредни месеца на стагнация, въпреки че проучването на НСИ регистрира известно понижение на производствената активност, както и по-резервирани очаквания за дейността през следващите три месеца. Повишението на промишленият бизнес климат се дължи в най-голяма степен на по-оптимистичните очаквания на предприемачите в сектора за бизнес състоянието на техните предприятия през следващите шест месец.

Основните пречки, затрудняващи развитието на този отрасъл, продължават да бъдат свързани с несигурната икономическа среда и недостатъчното търсене в страната, посочени съответно от 54,8% и от 29,8% от промишлените предприемачи.

По отношение на продажните цени в промишлеността преобладаващите очаквания на мениджърите са те да останат без промяна през следващите три месеца, показва проучването на НСИ.

През март показателят "бизнес климат в строителството" се повиши с 2,4 пункта (след понижение с 3,5 пункта през февруари) в резултат на по-благоприятни оценки на строителните предприемачи за настоящото бизнес състояние на предприятията в сектора. В същото време обаче, техните прогнози за следващите три месеца остават песимистични.

Националната статистика отчита подобрение и на активността в търговията на дребно, като съставният показател "бизнес климат в търговията на дребно" се повишава през март с 1,0 пункт (след подобрение с 2,8 пункта през февруари) в резултат на по-оптимистичните очаквания на търговците на дребно за бизнес състояние на техните предприятия през следващите шест месеца. Същевременно и техните прогнози за обема на продажбите, както и за поръчките към доставчици през следващите три месеца, също бележат подобрение.

И тук пречка за развитието на дейността в отрасъла е несигурната икономическа средата, но най-сериозният проблем за развитието на дейността в отрасъла продължава да бъде свързан с конкуренцията в бранша, следван от фактора "недостатъчното търсене". По отношение на продажните цени в отрасъла преобладаващите очаквания на търговците на дребно са те да останат без промяна през следващите три месеца.

През март съставният показател "бизнес климат в сектора на услугите" намалява с 1,3 пункта (след растеж с 0,9 пункта през февруари и скок с цели 3,9 пункта в началото на годината) поради по-умерени оценки и очаквания на мениджърите за бизнес състоянието на техните предприятия, показва последното проучване на НСИ. По отношение на настоящото търсене на услуги техните мнения са също по-резервирани, докато очакванията им за следващите три месеца остават благоприятни.

Несигурната икономическа среда и конкуренцията в бранша продължават да са основните пречки за развитието на бизнеса в този отрасъл, като относно продажните цени в сектора, преобладаващите очаквания на мениджърите в сектора на услугите са те да останат без промяна през следващите три месеца.

Трайното подобряване на общия бизнес климат от началото на настоящата година върна този индекс над неговото дългосрочно осреднено ниво за пръв път от пет месеца насам, след като през май 2015 година той достигна най-високото си ниво от последните шест години (връх от края на 2008 година насам).

Последвайте канала на

Десислава Станева
1090 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Buddha Bar

2016.03.30 | 18:20

1
ЕК казва едно, НСИ друго, а според Бащицата Тиквеник от село Банкя сме номбър уан.. Я да вземат да се разберат, че сега вече не знам дали сме зле, средно зле или много зле.

Добави коментар

Водещи новини