Бизнесът против дългите празници

  • 03 май 2016 09:27

  • 2006
  • 8
Бизнесът против дългите празници
©

Повече от половината фирми са против дългите празници. Това показва проучване на Асоциацията на индустриалния капитал в България сред нейни членове. Сливането на официалните празници с почивните дни оказва негативен ефект върху бизнеса на 54% от фирмите, пише "Стандарт".

Само 8% от анкетираните посочват, че дългите почивни дни се отразяват добре на работата им. Това са основно фирми от туризма, транспорта и търговията, обясни пред "Стандарт" Васил Велев, председател на АИКБ. Между 300 млн. и 400 млн. лв. ще загуби икономиката на страната ни от дългите празници. 65% от фирмите предпочитат държавата да не се намесва със сливане на официалните празници и уикендите. Други 23% пък имат друго предложение - пренасочване на почивките по повод официалните празници в понеделниците или петъците.

Между 300 и 400 милиона лева губи икономиката на страната ни от дългите празнични дни през тази година. Това показва проучване на Асоциацията на индустриалния капитал. Сметките на работодателите показват, че при сливане на почивни и работни дни между Великден и Гергьовден, както и за 24 май, този месец ще се работи само 18 дни за сметка на 13 почивни.
Ефектът от сливането на празници е негативен, смятат над половината от работодателите у нас.

Едва 8 от бизнеса, основно компании, които работят в сферата на транспорта и туризма, печелят от дългите почивки. "Дори ние да почиваме, партньорите ни в чужбина работят с пълна пара. А при отработването в събота пък по традиция никой не е толкова продуктивен". Това коментира Васил Велев от Асоциацията на индустриалния капитал пред Нова телевизия.

Така смятат и 65% от работодателите в допитването. 23% пък подкрепят идеята празниците да се пренасочват в понеделник или в петък с решение на Министерския съвет. Подобна практика имало в Англия и Канада. Дори празникът да е в четвъртък, почивката се дава на следващия ден.
 

Последвайте канала на

Калина Христова
2006 8

Свързани новини

Коментари 8

Добави коментар
някой

2016.05.13 | 22:42

8
Ама боли ме фара за Асоциацията на индустриалния капитал! Скапания ви бизнес се върти от хора. Тези хора не са роботи, имат семейства, нужди и тн. Да не уважаваш почивката на служителите си е престъпно!!! Заврете си скапания бизнес отзад и си го изнасяйте в Китай или КНДР, където можете да опъвате каиша на робите, колкото ви е кеф!
чайка

2016.05.13 | 19:32

7
Като са им дълги празниците, да организират цялата си мързелива и разплута в благополучие рода и семействата си, да запретват ръкави и да бачкат! Ама то това не е лесна работа - да превиваш гръб. Далеч по-гот е да смучеш силиците на народеца и да трупкаш пачки в банките, а после да си живееш живота и да се правиш на благодетел и големец.

2016.05.13 | 19:32

6
И НИЕ РАБОТЕЩИТЕ РОБИ СМЕ ПРОТИВ МИЗЕРНИТЕ ВИ ЗАПЛАТИ АМА НИКОЙ НЕ НИ ПИТА.ТАКА ЧЕ МИ Е ВСЕ ТАЯ ЗА ТАКА НАРЕЧЕНИЯ ВИ БИЗНЕС.ВСЕКИ СЕ СПАСЯВА КАКТО НАМЕРИ ЗА ДОБРЕ НИЕ НАПУСКАМЕ БЪЛГАРИЯ БИЗНЕСА ДА СЕ СПАСЯВА

2016.05.13 | 19:32

5
НИКОЙ НЕ Е ЗАБРАНИЛ НА ШЕФОВЕТЕ НА АСОЦИАЦИЯТА НА ИНДУСТРИАЛНИЯ КАПИТАЛ ДА ОТИДАТ ЛИЧНО ДА БАЧКАТ ПО ОФИСИТЕ СИ. НО ТЕ КАРАТ ТЕХНИТЕ СЛУЖИТЕЛИ ДОКАТО ТЕ САМИТЕ СИ ХОДЯТ НА ПОЧИВКА

2016.05.13 | 19:31

4
За мутренския бизнес съм съгласен, мутрягите може да забранят и празниците и почивните дни. По добре да се замислят какво плащат, защото аз например работя точно толкова колкото ми плащат!
Некоректен работодател!

2016.05.13 | 19:31

3
Хора за нищо на света не ходете да работите на Елените обл. Бургас. На Елените не плащат, там ще бъдете нищожества и на всичкото отгоре ще работите без пари! Настаняват те в общежитие без никакви условия за живеене! Отношението е като към животни!
Некоректен работодател!

2016.05.13 | 19:31

2
Хора за нищо на света не ходете да работите на Елените обл. Бургас. На Елените не плащат, там ще бъдете нищожества и на всичкото отгоре ще работите без пари! Настаняват те в общежитие без никакви условия за живеене! Отношението е като към животни!

2016.05.13 | 16:45

1
Тия алчни гадняри от бизнеса никога няма да се наситят на пари !! Според тях ако има начин да се работи без почивка!!!

Добави коментар

Водещи новини