-
09 ноември 2015 14:04
- 3237
- 2
В четвъртък Емил Димитров – Ревизоро внесе промени в Бюджетната комисия с поправки в Закона за акцизите относно времето и количествата на производство на т.нар. „домашна ракия“.
Новите текстове касаят нелицензираните производители на огромни количества ракия – над 500 литра, варящи нелегално и целогодишно. Това далеч не е обикновения човечец, правещ си ракия по традиция от поколения насам от домашната лозница, за да изкара зимата без да купува за делник и за празник. Българинът традиционно вари за собствена консумация от 20 до 50 литра ракия, която да сложи на трапезата си или да почерпи гостите си.
Промените в закона слагат ограничения на т. нар. „Специализирани малки обекти за дестилиране” (СМОД), които по данни на Министерство на финансите са около 2000 бр., а има и голямо неизвестно количество нерегистрирани. Всички тези обекти за дестилиране оползотворяват половината от гроздовите насаждения в България (за справка – другата половина се използват от около 60 на брой лицензирани винпроми на територията на страната). Акцизът, който внасят тези „малки казани”, са около 700 хил.лв. годишно, а сметката излиза, че сумата трябва да наброява близо 100 млн. лв.
Това означава, че тези Специализирани малки обекти за дестилиране продават огромни количества ракия в сивия сектор, със съмнително съдържание, ниско и безконтролно качество. Държавата е длъжна да въведе ограничения за подобно производство, което достига до нас без дори да подозираме – чрез наливане в кръчми, ресторанти и дори хотели с all inclusive.
Съдържанието е съмнително именно поради причината, че тази ракия се вари целогодишно, а не по времето на зреене, беритба и ферментация на основните плодове, от които се добива ракия. Именно затова депутатите внасят помени периодът за варене на ракия да бъде фиксиран от 1 юли до 31 декември, което е изцяло съобразено с наличието на различните захаросъдържащи плодове, като се започне с ранните череши, които се берат в края на май и през юни и ако се използват за дестилация на ракия – ферментират около 1 месец, и се стигне до гроздето, дюлите и другите есенни плодове. В месеците между януари и юни Специализирани малки обекти за дестилиране влагат в производството стари неизползвани компоти и сладка, които крият опасности за консуматорите от гледна точка на метилово съдържание при преработката им, а то в малки или големи количества крие сериозна опасност за здравето.
Последвайте канала на
Свързани новини
Искренов: Генчев изглежда направи сам избора си! Нещата в Левски се оправят, дано ЦСКА направи хубав стадион
Фантастичен Алберт Попов влезе в Топ 10 на слалома в Алта Бадия
Гибона: Вече има само чужденци, след време няма да има ветерани в клубовете
Ботев (Пд) с официална позиция след срещата с представителите на политически партии
Ботев (Враца) не смени ръководството на клуба
И Андерлехт следи Марин Петков
Коментари 2
Добави2015.11.17 | 07:54
Добави коментар
Водещи новини
Правителството няма да поиска удължаване на Бюджет 2024
23 декември 202413:21
МС прие изменение на програмата за хуманитарно подпомагане на разселени лица от Украйна
23 декември 202415:30
Прокуратурата с важна информация за всички измамени от пирамидата BETL
23 декември 202413:27
Обраха апартамента на секретаря на президента - Николай Копринков
23 декември 202414:27
Почина кметът на община Две могили Божидар Борисов
23 декември 202414:24
Товарен влак блъсна и уби мъж в жп тунел
23 декември 202413:32
Водещите новини! Главчев: Споразумението с Украйна не буди притеснения, освен в един аспект. КНДР праща още войски в Русия (и още…)
23 декември 202413:36
Дъжд и сняг в празничните дни - жълт код за поледици в 13 области утре
23 декември 202413:44
Кремъл отхвърли съобщенията в турски медии за живота на Башар Асад и съпругата му в Москва
23 декември 202412:58
2015.11.17 | 07:54