АЕЦ "Козлодуй" губи договори заради неяснотата с цената на тока

12 юли 2015 20:47

АЕЦ "Козлодуй" губи договори заради неяснотата с цената на тока
©
3038 1

Заради неяснотата около цените на тока АЕЦ "Козлодуй" е загубила част от дългосрочните си договорености за продажбата на електроенергия. Това обяви директорът на централата Димитър Ангелов в интервю за БНР.

Дори за известен период централата е била принудена да работи с по-малка мощност, пише news.bg.

Същевременно НЕК започва да бави изплащането на дълговете си към атомната централа и да не ги погасява в размера, посочен в погасителния план между двете дружества.

Димитър Ангелов определи състоянието в момента като "регулаторна криза", от която са засегнати и производителите на ток и НЕК.

НЕК обикновено ни дължи около 130-140 милиона, обясни Ангелов и допълни, че само в последния месец този дълг е станал малко повече, тъй като кризата в сектор „Електроенергетика" създаде напрежение и създаде тежки условия за всички, които участват в процеса.

Близо 40-те милиона лева, които АЕЦ "Козлодуй" ще трябва да внася в бъдещия фонд "Сигурност" на електроенергийната система, централата се надява да намери като оптимизира работата си, каза още изпълнителният директор на дружеството Димитър Ангелов.

Всички конвенционални централи, които ще внасят 5% от своя оборот във фонда, на практика ще калкулират този разход в своята цена, на която те продават енергията на свободния пазар и по този начин, по веригата, този разход ще стигне крайната цена на потребителите, със сигурност, на свободния пазар.

Няма да стигне, тези разходи, които имат ВЕИ-тата, възобновяемите енергийни източници, тъй като тяхната цена е фиксирана и те не могат да я променят, но там, където цената може да се променя - на свободния пазар, естествено, че производителите ще калкулират този разход в крайната си цена.

Борислава Замфирова
3038 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
dsdsf

2015.07.20 | 18:09

177615
Така ще бъде и няма да има оправия заради наведените глави на овчето бг стадо и кражбите !

Добави коментар

Водещи новини