64% от продаваните хранителни стоки са внос

  • 23 март 2015 11:41

  • 1138
  • 0
64% от продаваните хранителни стоки са внос
©

64% от хранителните стоки, които се продават у нас, са вносни. Не са български 84 на сто от месото и 78% от плодовете и зеленчуците, които купуваме.

Това съобщи председателят на съюз "произведено в България" Лукан Луканов по време на дискусия "Вкуси България", посветена на проблемите на българската хранителна индустрия, предаде БНР. Данните са на Българската стопанска камара от преди няколко години. Днес ситуацията е още по трагична, посочиха експертите, и препоръчаха, държавата да намери начин подобно на останалите европейски държави - без да нарушава еврорегламентите, да създаде условия за протекция и стимул на българското производство.

Сред мерките са: активизация на българските митници, които да контролират вноса от трети страни и по активна дейност на Агенцията по храните, която не трябва да проверява само българските производствени предприятия, а да влезе в търговската мрежа и да контролира качеството на вносните стоки.

В отговор министърът на земеделието Десислава ТаневаДесислава ТаневаДесислава Танева е родена на 9 юни 1972 г. в град Сливен. През 1990 г. завършва ПМГ "Добри съобщи, че се създава Консултативен съвет по храните, в които ще бъдат поканени представители на министерствата на Икономиката, на финансите и на здравеопазването. Целта е обединяване на експертизата за създаване на изцяло нов закон за храните.

Това е крайно необходимо, защото, например, в България в момента се внася месо, което не може да се продаде на никой друг европейски пазар, акцентираха и представители на браншови организации.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
1138 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини