Цените на жилищата се повишиха с 5%

  • 12 февруари 2015 14:24

  • 1199
  • 0
Цените на жилищата се повишиха с 5%
©

Около 5% увеличение на цените на жилищата в София отчитат посредници на пазара към края на миналата година. Ръст има и при сделките - в големите градове се отчитат със 7% повече продажби. Раздвижването обаче е факт през втората половина на годината и се дължи основно на добрите условия по кредитирането, твърдят специалисти, предаде news7.

В последните месеци на миналата година сделките в София са се увеличили с 12%. Основната причина е увеличението на продажбите с ипотечен кредит - такива са близо половината от сделките. В резултат цените на качествените имоти се повишават, а купувачите все по-трудно откриват желания имот.

"Разминаването между търсене и предлагане е съществено. Не достигат според мен хиляди имоти на пазара - в добро състояние, в добре поддържани сгради, с разумно вътрешно-интериорно решение. Затова все по-често се случва за някой имот да се появяват няколко купувача едновременно", коментира Георги Павлов, изпълнителен директор на компания.

Така всяка четвърта сделка е без отстъпка от поисканата от купувача цена. Има и случаи, при които имотите се продават на по-висока от първоначалната цена.

В същото време намаляват продажбите на едностайни и двустайни жилища за сметка на увеличеното търсене на тристайни и по-големи апартаменти. Задължително условие на купувачите е към тях да има и гараж.

Над половината от сделките са за имот с цена до 50 хил. евро, но се отчита и увеличение на продажбите на имоти с цени между 70 и 100 хил. евро. Очаква се и през тази година пазарът да е активен, но основно в София, Варна, Пловдив и Бургас.

Най-високи остават цените в столицата - средно 690 евро за квадрат и Варна - около 670 евро за квадрат. В Пловдив и Бургас жилищата се продават средно за около 500 евро за квадрат.

Последвайте канала на

Десислава Станева
1199 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини