Тираджия бере червено злато

  • 28 октомври 2014 18:41

  • 7849
  • 2
Тираджия бере червено злато
©

Тираджия от Плевен отглежда най-скъпата подправка в света - шафран, известна като червено злато. Румен Първанов, който дълги години живее и работи в Испания, е сред малкото производители на скъпоценния прашец у нас, пише "Телеграф".

Хората, които добиват шафран у нас, се броят на пръстите на едната ръка и избягват да се афишират, за да не им оберат реколтата. В Турция само 1 грам от подправката се продава за 7 евро, а в Западна Европа цената е още по-висока, казват ресторантьори. Средата на октомври и началото на ноември е времето, когато синият шафранов минзухар, от който се добива червеното злато, цъфти и се бере.

Първанов попаднал в шафранената индустрия, докато обикалял Испания. Бил впечатлен от видяното там и решил да пренесе скъпата култура у нас. Започнал с минимална проба, обаче добивите се получили и той продължил. За добиването на 1 кг шафран са необходими между 150 и 200 хиляди цвята. А от 1 кг цвят се получават 72 грама сух шафран.

Шафрановият минзухар най-добре се развива в топли климати, близки до средиземноморския, и затова се отглежда най-вече в Испания, Южна Франция, Италия, Гърция, Крит. Подправката съдържа над 150 етерични и маслени съставки. Ароматът му се описва като метален мед, а вкусът му е като на леко горчиво сено. Има екзотичен вкус и е характерна най-вече за индийската, иранската и мароканската кухня. Придава особен аромат и леко горчив вкус на храните.

Последвайте канала на

Борислава Борисова
7849 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2014.10.31 | 17:38

2
Май Борислава е чела само за шафрана, но той е "сладка" подправка. И какво общо, за Бога, има между шафрана и "металния мед"?! Иначе евала за начинанието.
Intel® Core™ i5-4670K

2014.10.31 | 17:38

1
Браво на колегата, ще помисля и аз за този вариант :)))))

Добави коментар

Водещи новини