-
16 септември 2011 19:40
- 990
- 0
През периода 07.09-14.09.11 няма сериозна промяна в цените на основните хранителни продукти – захар, олио, яйца, пилешко и агнешко месо, става ясно от официалните данни на МЗХ.
Единствено при брашното се запазва тенденцията за поевтиняване както на едро, така и на дребно, макар на дребно тя да е по-плавна.
На едро средната цена на брашното за страната е 92 стотинки на килограм, което е с 1 стотинка по-евтино, отколкото в предишния наблюдаван период. Най-скъпо на едро е брашното в Силистра (1,01 лева на килограм), а най-евтино – във Враца (65 стотинки на килограм).
На дребно в големите търговски вериги (ГТВ) средната цена е от 1,09 лева за килограм. Най-скъпо брашното се продава в ГТВ в Благоевград и Кюстендил (1,27 лева на килограм), а най-евтино – в Добрич (91 стотинки на килограм).
В малките магазинчета и други търговски обекти (ДТО) средната цена за страната е 1,16 лева за килограм. Отново в Благоевград и Кюстендил можете да си купите най-скъпото брашно от малки магазинчета – за 1,30 лева за килограм, а най-евтиното брашно се продава във Варна (98 стотинки на килограм). В Смолян пък е отчетено най-голямо поевтиняване – 12 стотинки на килограм спрямо предходната изследвана седмица.
При захарта средната цена на едро за страната е 2,27 лева за килограм. Най-евтино на едро се е търгувала захарта в Добрич (2,15 лева), а най-скъпо – във Враца (2,45 лева).
В ГТВ средната цена е била 2,40 лева за килограм. Най-евтино в ГТВ се е търгувала захарта в Добрич – 2,28 лева за килограм, а най-скъпо – във Велико Търново, Габрово, Ловеч и Плевен, където цената е била 2,55 лева за килограм.
В малките магазинчета средната цена е била 2,45 лева за килограм. Най-скъпата захар в този сегмент се е търгувала в Шумен – 2,73 лева за килограм, а най-евтината – в Бургас, Сливен и Ямбол (2,33 лева за килограм).
При яйцата, размер М, средната цена на едро е 17 стотинки. Най-скъпо са се продавали яйцата в Благоевград и Смолян (22 стотинки), а най-евтино – в Пловдив и Хасково (15 стотинки).
По отношение на цената на дребно в ГТВ картината е следната – средна цена от 22 стотинки за размер M. Най-скъпо са се продавали яйцата в ГТВ на Разград – 28 стотинки, а най-евтино – в Шумен (16 стотинки).
В ДТО средната цена на дребно на яйцата размер M е била 20 стотинки. Най-високата цена е регистрирана в Перник – 24 стотинки, а най-ниската – отново в Шумен (17 стотинки).
И при олиото няма сериозна регистрирана промяна в цената. На едро средната цена за страната е 2,67 лева за литър. Най-високата цена на едро е регистрирана в Русе (2,82 лева), а най-ниската – в Ямбол (2,57 лева).
При ГТВ средната цена на дребно е 3,04 лева за литър. Най-скъпото олио в големите търговски вериги се е продавало във Варна (3,49 лева), а най-евтиното – в Шумен (2,70 лева).
Средната цена на дребно в малките магазинчета (ДТО) в страната е 3,12 лева. Най-евтиното олио в квартално магазинче е можело да се намери в Ямбол и Сливен (2,90 лева), а най-скъпо – в София (3,38 лева).
По отношение на цената на пилешкото месо нещата също вървят без особена промяна. На едро замразеното пиле върви средно за 3,76 лева на килограм, като обаче диапазонът в страната е доста голям. Най-евтиното замразено пиле се намира в Монтана (2,90 лева), а най-скъпото – в Ловеч (4,45 лева).
За охладеното пилешко месо средната цена на едро е 4,36 лева за килограм. Най-евтино на едро месото е вървяло в Търговище (3,80 лева), а най-скъпо – в Бургас (4,58 лева).
На дребно, в ГТВ, средната цена на замразеното пилешко е била 4,30 лева на килограм, а на охладеното пилешко – 4,97 лева на килограм. По отношение на замразеното пилешко най-евтиното месо се е продавало в Добрич (4 лева), а най-скъпо – в Плевен, Ловеч и Велико Търново (4,55 лева). Средната цена на охладеното пилешкото месо е 4,97 лева за килограм. Най-скъпо този вид месо се е продавал в ГТВ на Бургас (5,49 лева), а най-евтино – в Перник (4,34 лева).
В ДТО средната цена на замразеното пиле е била 4,31 лева за килограм, а на охладеното – 5,11 лева за килограм. Най-евтино замразено пиле се е продавало в Търговище (3,98 лева за килограм), а най-скъпо – в Ловеч (4,90 лева). По отношение на охладеното пилешко месо най-ниската цена е била в Ямбол (4,80 лева), а най-високата – в Ловеч (5,45 лева за килограм.
При агнешкото месо средната цена на едро за цяло агне е 12,14 лева за килограм. Най-евтино на едро се е продавало агнешко месо в Шумен (10,23 лева), а най-скъпо – в Русе и София (14,33 лева за килограм).
В ГТВ средната цена на агнешкото е била 13,41 лева за килограм. Най-ниската стойност е 13,25 лева (Велико Търново, Габрово, Ловеч и Плевен), а най-високата – 13,89 лева (Бургас).
В ДТО средната цена е 13,19 лева за килограм. Най-ниската е 12,80 лева (Смолян), а най-високата – 13,70 лева (Пазарджик).
Последвайте канала на
Свързани новини
Левски с офанзива за национал през зимата
Обявиха Александър Везенков за най-добрия играч извън НБА
Халф на Левски има последен шанс да се докаже пред Станислав Генчев
Срещата на шефовете на Манчестър Юнайтед, която продължи над седем часа, приключи
Проблеми за Северна Ирландия за мача с нашите
Иниеста направи финална равносметка на кариерата си и разкри плановете за бъдещето си
Коментари 0
ДобавиДобави коментар
Водещи новини
Бурен дебат за икономика, бюджет и магистрали: Делян Добрев срещу Асен Василев
09 октомври 202408:12
За ексминистър Иван Демерджиев е ясно кой купува гласове
09 октомври 202407:47
Ще бъде ли Атанас Пеканов предложението за равноотдалечен премиер?
09 октомври 202408:38
Радев привика спешно представители на институциите, отговорни за подготовката на предстоящите избори
09 октомври 202408:50
Юрист сравни криенето на данните за мръсния въздух с криенето на истината за Чернобил
09 октомври 202408:29
Защо се стигна до протести в столичния градски транспорт?
09 октомври 202407:22
"Паяци" вдигнаха колите в пространството пред 4-то районно управление в "Лозенец"
09 октомври 202407:36
Поредно нападение: Безпризорен питбул разкъсва 15 минути йоркширски териер
09 октомври 202407:49
„Прогнозите са много стряскащи": Разказ на българи в окото на бурята във Флорида
09 октомври 202409:05