Бизнесът иска година без търговски отстъпки

  • 12 февруари 2014 08:51

  • 2591
  • 0
Бизнесът иска година без търговски отстъпки
©

Странно е да се хвърлят обвинения срещу цял сектор, какъвто са търговските вериги. Нашият сектор подпомогна излизането на светло на търговските вериги и бизнеса в България. Това каза. изп. директор на Сдружение за модерна търговия Йордан Матеев по БТВ.

Според него министърът на финансите Петър ЧобановПетър Чобанов Петър Чобанов е роден на 20 юли 1976 г. в Ямбол. Завършил е Математическа гимназия „Атанас е изразил съмнение, което не е доказано. Едни и същи еднолични търговци сключват сделки с големите търговски вериги - това притеснява министър-председателя. Ние очакваме българската държава да си свърши работата по плащането на ДДС, защото страдат всички коректни бизнеси в България.

От доста време обясняваме, че всички трябва да сме ясни пред закона, да има честна конкуренция. Не смятаме, че има различно третиране на българки и чждестранните доставчици. Когато един производител е неконкурентноспособен той излиза от пазара, смята Йордан Матеев. Според него проблем на бизнеса са не само търговските вериги, а има и други фактори. Това е високата цена на електроенергията за бизнеса, високите лихви, които плащат търговците извън Шенген, сивия сектор поставя търговците в неравноправно отношение.

Много добре звучи малките български производители да стоят на отделен щанд. Но ние знаем, че когато една стока се отдели тя не се купува. Конкуренцията гарантира, че потребителят ще получи най-доброто на най-ниската цена, подчерта Матеев.

Според представителите на българския бизнес големите търговски вериги ги задушават. "Обмисляме възможността да създадем търговска вериги само с български стоки. Това каза Пламен Грозданов от изп. директор на "Произведено в България" по БТВ.

Допреди пет години беше табу да се говори срещу търговските вериги. Те придобиха такава търговска мощ, че сега ако има конкуренция тя е между тях. На ниво доставчици, ако не приемеш условията им ти трябва да затвориш бизнеса си. Трябва да има по-строг регулативен режим в България и не само при търговските вериги. Ние не търсим конфронтация, а търговска ниша. Не може всяка година да се уговарят отстъпките. Нека да имаме една нулева година, за да се даде глътка въздух и на останалите търговци, предлагат от сдружението.

От "Произведено в България" са на мнение, че трябва да следи какво се случва като законодателство в Европа. Ние сме на мнение, че на ниво Европейски съюз трябва да се намери форма на регулация, завърши Грозданов.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
2591 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини