Американци купуват завода на "Данон" в София

  • 06 декември 2013 21:34

  • 4232
  • 0
Американци купуват завода на "Данон" в София
©

Американци купуват завода на "Данон Сердика" в София. Комисията за защита на конкуренцията разреши на Schreiber Foods, Inc. да придобие едноличен контрол върху производствените мощности на "Данон Сердика" АД, България.

Още през септември стана ясно, че американският производител на млечни продукти Schreiber Foods ще произвежда продуктите на френската група Danone, предназначени за България, Чехия и Португалия. Тогава "Данон Сердика" обяви решението си да прехвърли собствеността на производствените си мощности в София на Schreiber Foods. Ще бъдат запазени всички работни места във фабриката и ще се гарантира продължение на производството на продукти за Danone във фабриката, пише "Стандарт".

Анализът на КЗК показва, че обединението няма да наруши конкуренцията на пазара в България. Американската компания е глобален производител на продукти с марки на клиента (private labels - "частни марки", собственост на търговски вериги, заведения и др., под които те пускат на пазара произведени от трети лица продукти). Дружеството притежава производствени мощности и дистрибуторски мрежи в Австрия, Бразилия, Германия, Индия, Мексико, САЩ и Уругвай, в които произвежда и предлага млечни продукти. Култивирани млечни продукти, произвеждани от Schreiber Foods, не присъстват на българския пазар. Компанията само внася преработено сирене (произведено от преработката на други видове сирена) у нас. Освен от КЗК сделката трябва да бъде одобрена и в другите две страни - Чехия и Португалия.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
4232 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини