Продадоха още една къща за над 1 млн. евро в София

  • 09 април 2013 06:23

  • 4577
  • 0
Продадоха още една къща за над 1 млн. евро в София
©

Нова продажба на луксозна къща за над 1 млн. евро е отчетена на пазара на недвижимите имоти в София. Тя е разположена в един от традиционно скъпите квартали в полите на Витоша. Къщата е чисто нова и напълно обзаведена, съобщи Весела Илиева, изпълнителен директор на компанията, посредничила при осъществяването на сделката - Unique Estates, цитирана от Монитор.

За сравнение миналата година са били продадени пет имота на цена над 1 млн. евро, припомни Илиева. През 2011 г. те са били само два.
Има доста оферти за луксозни имоти, но купувачите са малко, обясни Илиева. По-голямо търсене имало при луксозните имоти на продажни цени между 400 хил. евро и 600 хил. евро, показват данните на компанията. През първото тримесечие на 2013 г. вече са сключени пет сделки за такива имоти. Става въпрос за къщи в столичните квартали Бояна и Драгалевци. Апартаментите в тези райони с гледка към Витоша също представлявали интерес за купувачите. Това е положителен знак за пазара, защото през последните години тази тенденция била напълно изчезнала. Търсенето на луксозни жилища в „Лозенец” също се е повишавало.

Средната цена на къщи и апартаменти във високия сегмент в София най-често е между 1500 и 1700 евро на квадрат през първото тримесечие на годината, показват данните на компанията. Най-скъпи продължават да бъдат жилищата в района на Докторския паметник и квартал „Иван Вазов” с цени от около 2000 евро на кв.м.

Според експертите 90 на сто от купувачите на луксозни имоти у нас са българи. „Това са предимно мениджъри или собственици на компании на възраст между 38 и 50 години”, разказа още Илиева. Луксозни имоти в България обаче се наемат предимно от чужденци. Това били предимно хора, които работят в поделенията на международни компании у нас.

Според Илиева пазарът на наеми на луксозни имоти в София е доста активен в момента. Броят на сделките през първото тримесечие на 2013 г. е скочил двойно в сравнение със същия период на миналата година. За това допринасяло и раздвижването във филмовата индустрия у нас. Често се наемали луксозни имоти за филмите и сериалите, които се снимат у нас. Най-предпочитани били луксозно обзаведените къщи в Бояна с 4 до 5 спални. Значително търсене имало и на големи апартаменти в района на „Лозенец” и в района на Докторската градина. В резултат наемите от началото на годината са се увеличили и вече достигат средно 7 евро на квадрат.

Последвайте канала на

Novini.bg
4577 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини