Рапани изядоха мидите

  • 18 февруари 2013 08:25

  • 4315
  • 1
Рапани изядоха мидите
©

Започва ударно прочистване на Черно море от рапаните, кото са на път да изядат мидите и да нанесат сериозни екологични поражения. Това съобщи шефът на Агенцията по рибарство и аквакултури Драгомир Господинов, пише "Телеграф".

В момента в наши териториални води се наблюдава свръхпопулация на рапани, посочи Господинов. И с просто око можело да се види, че са се развъдили в пъти повече и са дребни по размер, което било признак, че и на тях не им достига храната.

Знае се, че рапаните се хранят с миди, които, освен че са в основата на морската хранителна верига, са и естествен филтър на водите. Това вече ще застраши като цяло флората и фауната в Черно море. От няколко години например е изчезнала черноморската скумрия, с която преди водите бяха пълни.

От акцията с рапаните ще спечелят всички по веригата - рибари, търговци и държавата, тъй като полезното им месо се котира много в Япония, увери Господинов. За 2012 г. сме изнесли за Страната на изгряващото слънце близо 800 тона чисто месо от дънните охлюви. За съжаление българите сме на едно от последните места в света по консумация на рибни продукти на човек - само по 10 кг годишно. Докато в Румъния средната консумация на година достигала 70 кг.

Последвайте канала на

Борислава Борисова
4315 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Рапани или гагани? Безогледното стържене от подвод

2013.02.20 | 20:06

1
Рапани или гагани? Безогледното стържене от подводните скали с гагани води до изчезването на мидите... а рапаните са в министерството

Добави коментар

Водещи новини