Стартира Европейската инициатива за медиен плурализъм

  • 21 септември 2012 07:50

  • 517
  • 0
Стартира Европейската инициатива за медиен плурализъм
©

Днес в в Червената къща ще бъде представена Европейската инициатива за медиен плурализъм. Това заяви в сутрешния блок на БНТ управителят на Център за развитие на медиите Асен Величков.

Европейската инициатива за медиен плурализъм е проект на международната неправителствена организация „Европейски алтернативи”. Тя е основана в Италия, и там екипът стига до идеята за използването на въпросния механизъм, след като години наред работят за преодоляването на монопола на медийната група на бившия италиански премиер Силвио Берлоскони. В процеса на работа установяват, че повечето страни-членки на ЕС имат сходни проблеми в областта на медиите, като един от най-ярките примери напоследък е противоречивата политика на унгарското правителство. Монополът в медиите не е подминал и стара демокрация като Великобритания, и съседна Румъния. България трайно е окупирала последните места за Европа в различните международни класации и доклади по отношение на независимост на медиите и свобода на словото, поради което фондация "Център за развитие на медиите" също беше поканена за партньор”, каза още той.

Според специалният гост от Ботуша Лоренцо Марсили Европейската комисия трябва да приеме три основни искания - едното, да сме много наясно с конфликта на интереси, след това - независимостта на супервайзерите."В Унагария правителството контролира дали медиите са свободни, което е недопустимо. Трето, да се прави мониторинг", заяви той.

Последвайте канала на

517 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини