Отличия за България от първата Международна олимпиада по AI

  • 15 август 2024 14:53

  • 244
  • 0
Отличия за България от първата Международна олимпиада по AI
©

Български ученици завоюваха два отборни бронзови медала и златна награда на първата Международна олимпиада по изкуствен интелект (IOAI), която се проведе в Бургас от 9 до 15 август и събра на едно място рекорден брой участници. Към нея се присъединиха около 200 ученици от близо 40 държави от цял свят, които в продължение на 6 дни работиха по иновативни проекти и решения. Събитието се реализира с основната подкрепа на Vivacom. Телекомът предостави неограничена интернет свързаност на максимална скорост, за да гарантира необходимия капацитет и стабилност на връзката за провеждането на състезание от такъв мащаб. Учениците разчитаха на най-голямата 5G мрежа в България, за да създават, използват и усъвършенстват технологиите за изкуствен интелект. 

Vivacom предостави и финансова подкрепа в размер на 10 000 лв., както и осигури специални награди за най-добре представилите се ученици, които се сдобиха с актуалните безжични слушалки Nothing Ear 1. Сред тях са и членовете на двата български отбора, които се отличиха с техните знания и умения в областта на изкуствения интелект и спечелиха два отборни бронзови медала от научна част на състезанието и златно отличие от практическата част, където се класираха на абсолютно първо място.

Първият кръг на олимпиадата беше посветен на машинното обучение, обработката на естествен език и компютърно зрение. Учениците разработваха нови AI модели и решаваха проблеми, които имитират реални научни изследвания. В него златните медали спечелиха двата отбора на Сингапур, Полша и Летово.

В практическия кръг на олимпиадата взе участие най-успешната вокална изпълнителка на съвременната българска сцена – Мария Илиева, която създаде специален ремикс на един от последните си хитове „Любов“. На базата на него състезателите генерираха визуализации с помощта на набор от инструменти, използващи изкуствен интелект, и създадоха обложка и видеоклип за сингъла на българската поп звезда. В този етап най-добре се представиха отборите на България, Полша, Австралия и САЩ, които завоюваха златни отличия. 

Домакин на следващата Международна олимпиада по изкуствен интелект ще бъде Пекин, Китай, а неин основател си остава фондация ЛЕРАИ, зад която стоят петима българи – Лора Динева, Елена Маринова, Росица Декова, Александър Велинов и Ива Гумнишка, които продължават националната традиция в областта на  международните научни състезания. В България са основани Международната олимпиада по информатика през 1989г., Международната олимпиада по лингвистика през 2003г. и Европейската младежка олимпиада по информатика през 2017 г.

Последвайте канала на

(платено съобщение)

Novini.bg
244 0

Водещи новини