Балканският Международен Винен Конкурс отбеляза връх на винената сцена в своето 13-то издание и награди 12 винарни в категорията Best of Show

  • 11 юни 2024 14:25

  • 1915
  • 1
Балканският Международен Винен Конкурс отбеляза връх на винената сцена в своето 13-то издание и награди 12 винарни в категорията Best of Show
©

Балканският международен винен конкурс отбеляза най-сериозният си успех в своето 13-то издание, което за първи път в историята си се проведе в две страни. Този исторически за балканската винена сцена момент се състоя в Arcadia Vineyards, ръководени от Зейнеп Арча Саллиел, и Katarzyna Estate, ръководено от Цветелина Николова.

Конкурсът достигна до своя кулминационен момент с церемония, на която бяха обявени победителите в категорията „Best of Show“ по време на гала вечерята, отбелязваща закриването на 13-тото издание на BIWC. Наградите бяха спечелени както следва:

ALBANIA: E Kuqja Shqiptare 2020, Kantina Faba
BULGARIA: Korten Natura 2022 Mavrud & Rubin, Domaine Boyar
CROATIA: Pošip 2023, Vinarija Luviji, Hvar
GREECE: Assyrtiko Agia Kiriaki 2022, Alpha Estate
MONTENEGRO: Epoha 2019 Cabernet Sauvignon & Merlot, 13. jul Plantaže
MOLDOVA: Fautor Chardonnay Aurore 2022, Fautor Winery
NORTH MACEDONIA: Lastar Collection Red Antler 2022, Vinarija Iliev – Stojan Iliev
ROMANIA: Vin Spumante 2019, Avincis Winery
SERBIA: Merlot 2021, Vinarija Tarpoš
TURKIYE: Riesling 2023, Camlica Winery; Reserve Karasakiz 2021, Suvla Winery
UKRAINE: Cabernet Sauvignon Reserve 2021, Odesos Winery
GEORGIA: Saperavi 2020, Kakheli’s Winery

Останалите резултати ще бъдат обявени на 17 юни, а наградите ще бъдат връчени и раздадени на първия ден от Балканския международен винен фестивал на 27 юни във виненото селце пред НДК в София.

Както всяка година, конкурсът завърши с церемония, на която бе обявена „Най-добра винена личност на Балканите“. След внимателно обсъждане, тази година наградата беше присъдена на Томислав Иванович от Сърбия. Томислав е част от екипа на балканския Международен Винен Конкурс за поредна година като старши съдия. Неговата задълбочена експертност и страст към балканските вина са оказали забележимо влияние върху винената култура на региона.

Освен това, по време на гала вечерята беше обявен и регионът, в който ще се състои 14-тото издание на Балканският Международен Винен Конкурс, а именно Науса в Гърция.

С добре планирана стратегия през годините, Балканският международен винен конкурс надмина експертността от предишните си издания, утвърждавайки своята позиция като водещ винен конкурс на Балканите. Конкурсът продължава да привлича съдии и винопроизводители от цял свят, подобрявайки разбирането и коректната оценка за света на виното. Всяка година конкурсът не само задава нови стандарти, но и създава среда на сътрудничество, която насърчава напредъка в индустрията.

Събитията, ръководени от екипа на Балканският международен конкурс не приключват дотук. Само след две седмици започва предстоящият Балкански международен винен фестивал, който ще се проведе от 27 до 29 юни в София. Фестивалът ще предложи страхотна възможност за дегустация на разнообразие от наградени вина и взаимодействие с различни култури чрез музика, изкуство и кулинарни преживявания. Конкурсът има за цел да събере любители на виното от цял свят, които да споделят радостта и богатите традиции на балканската винена култура.

Фестивалът е едно от най-значимите винени събития на територията на България. Той е предназначен за всеки, който оценява висококачественото вино - от потребители до най-претенциозните ценители.

Билети могат да бъдат открити в мрежата на Eventim и EpayGo.

Последвайте канала на

(платено съобщение)

Novini.bg
1915 1

Коментари 1

Добави коментар

2024.06.11 | 18:09

1
Разпродажба! Преносимият мини климатик охлажда, овлажнява и освежава. Безшумен и преносим, можете да го вземете на работа или на плажа, перфектно и бързо охлажда стаята. Много хубава цена----> use.my/arctik

Добави коментар

Водещи новини