БНТ обяви новата си конкурсна сесия за филмопроизводство

  • 05 октомври 2023 19:45

  • 966
  • 2
БНТ обяви новата си конкурсна сесия за филмопроизводство
© Freepik

Българската национална телевизия (БНТ) обяви новата си конкурсна сесия за филмопроизводство. Отварят се девет позиции за качествени проекти, които са ориентирани към програмните нужди на медията, съобщи по време на събитие днес журналистката Надя Обретенова.

„Заложили сме на това, което правим като политика досега. Искаме не само да насърчим добри филмови продукти, но и да подкрепим българските автори“, каза генералният директор на БНТ Емил Кошлуков.

Той посочи, че една от отворените позиции е за сериал по съвременен български автор, тъй като литературата и киното „могат да си помагат“. Проектът трябва да се състои от 12 серии, всяка от които да е с продължителност от 54 минути. 

Защо героят на Ники Илиев се прицелва с грешното око във филма "Ботев"?

В новата конкурсна сесия е предвидено още създаването на сериал на детско-юношеска тематика (6 серии, 54 минути), криминален сериал (6 серии, 54 минути), ситком (24 серии, 27 минути), дебютен пълнометражен игрален филм на съвременна тема (54 минути), детски пълнометражен игрален филм (85 минути). Отворени са позиции още за копродукции за игрален сериал (12 серии, 54 минути) и пълнометражен игрален филм, както и за предварителни откупки на права за използване на готовия продукт (присейли) за два проекта.

„Вече се радвам да обявя, че имаме съвместни проекти с Националния филмов център“, каза Емил Кошлуков. По думите му целта е двете организации да координират усилията и ресурсите си, за да могат да се реализират „по-скъпи, по-качествени и по-добри продукции“. Генералният директор на БНТ каза още, че първите плодове на това сътрудничество вече ги има.

Сред примерите е филмът „Записки по едно предателство“ на режисьора Георги Дюлгеров, както и „Заведи ме вкъщи“ по сценарий на Михаил Вешим и с режисьор Мартин Геновски. Останалите текущи проекти на обществената телевизия са сериалите „Вина“ (втори сезон), „Всичко за сина ми“, „Тревожност“ и „Дъщерите на София“. Режисьорът Виктор Божинов съобщи, че снимачният процес на втория сезон на „Вина“ продължава през следващите дни в Сандански и Бургас. Евтим Милошев, който е продуцент на „Всичко за сина ми“, посочи, че днес е последният снимачен ден за продукцията, като камерата се върти в Националния дворец на културата.

Последвайте канала на

Владимир Василев
966 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2023.10.06 | 01:38

2
Добре дошли в най-добрия сайт за секс запознанства - - - Meetme.pw
Емѝ...

2023.10.06 | 00:28

1
❤️Здравейте) Казвам се Емѝ, на 55 години съм) Бъдещ секс модел 18+) Обичам голите снимки със други мъже) Моля, оценете снимките ми на ➤ Ja.cat/id398058

Добави коментар

Водещи новини