Продадоха вестниците "Струма" и "Марица"

  • 03 август 2012 15:45

  • 3221
  • 0
Продадоха вестниците "Струма" и "Марица"
©

Един от най-влиятелните регионални вестници пловдивският "Марица" вече има нов собственик - акционерното дружество "ГМ прес" АД, представлявано от прокуриста Крил Захариев. Проверка в Търговския регистър потвърждава това, съобщава Дневник.

Въпреки, че в регистъра не е отразено още, източник на "Капитал" потвърди, че и другият голям регионален вестник - благоевградският вестник "Струма" също е придобит от "ГМ прес".

В сделките влизат и свързаните с двата вестника по-малки печатни и онлайн издания (като "Пазарджишка Марица", "Хасковска "Марица" (за кратко продадена на депутата от ГЕРБ Георги Стаматов), сайтът "Марица.бг" и други).

Повече от година на пазара се коментира, че "Марица" и "Струма" са в процес на преговори за продажба. Въпреки, че съсобственикът Степан Ерамян дълго отричаше да има намерение да се раздели с изданията, очевидно притиснат от кризата е взел решение да прехвърли 100% от собствеността на "ГМ прес".

Сделката за "Марица" е станала в началото на юли като досегашните съсобственици Степан Ерамян и Спас Василев продават дяловете си съответно от 3800 и 1200 лева в капитала от 5000 лева на издателската къща на "ГМ Прес" АД. След продажбата ИК "Марица" е преобразувана в ЕООД, показва търговският регистър.

Еремян не отговаряше на телефона са в петък следобед, за да даде коментар относно сделката, но пред сайта Mediapool е обяснил, че няма намерение да излиза от вестникарския бизнес. В търговския регистър обаче е отбелязано, че той е освободен от длъжността управител на "Марица" и няма информация да е назначен на друга във фирмата. Като нов управител на дружеството е обявен Благовест Бояджиев. Решението е подписано от изпълнителния директор на "ГМ прес" Кирил Захариев.

"Марица" и "Струма" са влиятелни всекидневници в два големи региона на България и интереса към тях е обясним. Цената на сделката не се обявява с аргумента, е търговска тайна.

В медийните среди се коментира, че "ГМ прес" търси още възможности да разшири влиянието си в регионите. През лятото на миналата година компанията направи първата си голяма медийна сделка, като купи 34% от "Стандарт нюз" (издател на вестник "Стандарт") след това влезе в Агенция "Блиц" и стана съсобственик в "Интермедия" с дял от 50%. Компанията на Георги Илиев издава и тиражните седмичници "Шоу", "Доктор", Над 55", "Женски тайни" и други.

Фирмата се свързва и с издаването на вестник "Новинар", но не пряко, както и през определени мениджъри с покупката на "Веселина", "Витоша", Magic FM и музикалните радио и телевизия The Voice.

Съдружници в "ГМ прес" са президентът на волейболния отбор на ЦСКА Георги Георгиев, Галина Пеева и Кирил Захариев. Захариев и Георгиев имат еднакъв дял (по 40% от акциите, Пеева притежава останалите 20%). От информацията в Търговския регистър става ясно също, че Кирил Захариев е управител на фирмата "Вектор фикс", собственост на захарната компания "Сигма консултинг". Тя притежава пловдивския производител на цигари "Кингс табако", свързан със собствениците на най-големия алкохолен производител в страната "Винпром Пещера". Пред "Капитал" рекламният директор в компанията Нешо Нешев неотдавна коментира, че Захариев няма нищо общо с "Винпром Пещера". Тогава и Георги Георгиев отрече партньорът му да има участие в "Кингс табако".

Последвайте канала на

Novini.bg
3221 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини