Ромпетрол публикува своя доклад за устойчиво развитие за 2022 г.

  • 10 юли 2023 13:38

  • 298
  • 0
Ромпетрол публикува своя доклад за устойчиво развитие за 2022 г.
©

Ромпетрол публикува своя доклад за устойчиво развитие за 2022 г., отбелязвайки десетилетие на прозрачно отчитане в съответствие с международните стандарти на Глобалната инициатива за отчитане. Докладът описва подробно усилията на компанията за постигане на напредък в екологичното, социалното и корпоративното управление (ЕСКУ) и съдържа уверението на одиторска фирма.

„Ние се ангажираме да извършваме нашата дейност по отговорен и прозрачен начин, като същевременно осигуряваме безопасна, надеждна и устойчива енергия за нашите клиенти в Черноморския регион. Ромпетрол е стълб на икономическата стабилност и енергийната сигурност в региона и допринася за експортния баланс на Румъния, в качеството си на значителен източник на средства за държавния бюджет и голям работодател. Нашите аспекти в областта на ЕСКУ са в основата на дейността ни и година след година ние продължаваме да намаляваме нашите емисии и потреблението на енергия и вода. Ние оставаме непоколебими в нашата отдаденост на социалните аспекти, като полагаме цялостна грижа за нашите служители, общности и заинтересовани страни” - каза Иляс Кулджанов, главен изпълнителен директор на KMG International NV.

В доклада за устойчиво развитие за 2022 г. се прави подробен анализ на представянето на ЕСКУ на Групата и се разглеждат задълбочено няколко компании, които са от значение за цялата верига на създаване на стойност и които попадат в обхвата на директивата за докладване за устойчиво развитие, включително регистрираните компании Rompetrol Rafinare и Rompetrol Well Services, както и други лица от Румъния, България, Грузия и Република Молдова.

Докладът илюстрира отдадеността на Групата на устойчиви практики, като енергийна ефективност, цели за емисии и управление на отпадъците, съчетана със силен акцент върху безопасността, етичното поведение, разнообразието, управлението на таланти и участието на общността, като централни елементи на стратегията за устойчиво развитие на KMG International.

През отчетната година Групата одобри на ниво Управителен съвет своята стратегия за декарбонизация, която има за цел постепенна диверсификация на дейността, включително биогорива от второ поколение (биоетанол и биодизел), производство на електроенергия от възобновяеми източници с приблизително 200 MW инсталирана мощност и разширяване на мрежата за зареждане на електрически автомобили, с цел да стане доставчик на енергия до 2035-2040 г.

Освен пакета за декарбонизация, голяма инвестиция за 2022 г. беше инсталацията за комбинирано производство на електрическа и топлинна енергия на платформата Petromidia, която се очаква да бъде напълно функционираща до края на 2023 г., проект, който отговаря на най-високите технологични стандарти за енергийна ефективност и опазване на околната среда.

Акцентите от доклада за устойчиво развитие на Ромпетрол за 2022 г. включват:

- Обща работна сила, възлизаща средно на 5 335 служители, с 2 % увеличение на процента на служителите жени, която достига общо представителство от 30 % на ниво Група. 63,51% от служителите са се намирали в Румъния.

- Групата не е регистрирала смъртни случаи и професионални заболявания и е поддържала ниска честота на възникване на наранявания от 0,26 за годината, съгласно справката на IOGP за индустрията.

- Rompetrol Rafinare, управляваща двете рафинерии на Групата и представляваща 44,6 % от местния нефтопреработвателен капацитет, продължи да играе значителна роля за енергийната сигурност на региона, с количества от 5,15 милиона тона закупени суровини и 4,93 милиона тона продукти, продадени от рафинерия Petromidia в нейните отдели по продажба. Само Rompetrol Rafinare допринесе с 1,56 милиарда щатски долара за фискалния бюджет на Румъния през 2022 г.

- Общите данъци, платени от Групата, се увеличиха до 1,99 милиарда щатски долара.

- На платформата Petromidia се достигнаха 92 % процента на оползотворяване на отпадъци, процент поддържан постоянно над 90 % през последните 5 години.

- Групата оповестява своите нива на емисии за всички обхвати, включително технологични емисии, транспорт и продадени горива, изчисления, публикувани за Румъния и държавите от близката чужбина.

- През периода 2021-2022 г. Ромпетрол направи значителен принос за над 2,5 милиона щатски долара за местните общности чрез финансова подкрепа, дарения на гориво и събития за набиране на средства. Над половината от тези средства са предназначени за общностите Констанца и Прахова, централни локации на основните операции на Групата в Румъния.

Докладът за устойчиво развитие на Ромпетрол за 2022 г. може да бъде намерен на уебсайта на Групата на адрес: https://www.Ромпетрол.com/ro/mediaroom/rapoarte-de-grup.

Докладът за устойчиво развитие за 2022 г. се позовава на стандартите на Глобалната инициатива за отчитане (GRI), както и на други рамки за отчитане, като доброволните насоки на IPIECA за нефтената и газовата промишленост, Препоръките на работната група за финансовото оповестяване, свързано с климата, стандартите на Съвета за стандарти за отчитане на устойчивото развитие и целите на ООН за устойчиво развитие.

Последвайте канала на

Novini.bg
298 0

Свързани новини

Водещи новини