Министърът на културата: Разкриването на реалните собственици на медиите би подпомогнало борбата с дезинформацията

  • 16 май 2023 16:26

  • 736
  • 0
Министърът на културата: Разкриването на реалните собственици на медиите би подпомогнало борбата с дезинформацията
© Министерство на културата
Слушай новината Слушай новината

Разкриването на реалните собственици на медиите би подпомогнало борбата с дезинформацията, заяви днес служебният министър на културата Найден Тодоров Найден Тодоров Найден Тодоров завършва с отличие музикалното училище „Добрин Петков“ в Пловдив и пред български журналисти в Брюксел, където участва в заседание на Съвета на ЕС, предаде БТА.

Той посочи, че днес със своите европейски колеги е обсъдил подготвяното медийно законодателство в ЕС, което определи като огромна крачка и възможност за подкрепа на българските медии. Министрите са обсъдили въпросите за независимостта на медиите от външни влияния и на журналистите от собствениците на медии. Тодоров отбеляза като важни въпросите за защитата на журналистите, техните семейства и източници, прозрачната медийна собственост (юридическа и реална), уреждането на отношенията между тези, които създават съдържание и големите платформи в интернет. По неговите думи е важно медиите да знаят, че създаденото от тях съдържание няма да бъде променено или свалено без тяхно знание по силата на бъдещото законодателство.

Министърът поясни, че се очаква Европейският парламент да разгледа законопроекта наесен, а утвърждаването на новите правила се предвижда за началото на следващата година. Досега не е имало такова законодателство в ЕС, отбеляза той. По неговите думи обсъжданите проблеми са особено важни за нашата страна. Винаги сме имали известно либерално отношение към правните проблеми, особено когато става дума за свободата на медиите, коментира Тодоров.

ЕК настоява за прозрачност от медиите

Културната идентичност на една нация я прави нация, трябва да пазим артистите и културата, заяви министърът. Той даде за пример решението на Полша да приюти три украински оркестъра. Длъжни сме по всякакъв начин да подпомагаме украинските творци и украинската култура, защото защитата на културата на Украйна означава опазване на нейната културна идентичност, поясни Тодоров. По неговите думи библиотеките в Германия са се превърнали в социално място за бежанците от Украйна и заяви, че в България има голям потенциал в тази посока.

Би трябвало всячески да подкрепим създаването на фонд за защита на културното наследство с частно, държавно и европейско финансиране. Вярвам, че при всичките проблеми, които България има с културното наследство, това би било огромна помощ, посочи Тодоров.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
736 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини