5 съвета как да изберем най-подходящия матрак

  • 23 януари 2023 09:24

  • 5573
  • 0
5 съвета как да изберем най-подходящия матрак
©

Избирането на перфектния матрак е едно от най-важните решения, които взимаме в обзавеждането на дома си. И това е така, защото качеството на съня е ключов за нашето здраве. Добрият сън през нощта има възстановяващ ефект върху нашия организъм. Тялото ни се възстановява, енергията ни се възвръща и ние сме готови да посрещнем предизвикателствата на новия ден.

Ако обаче безсънните нощи зачестят, сънят стане проблемен и нередовен, ако се появи дискомфорт в гърба, може би е време за нов матрак. Като правило, матракът запазва своите качества няколко години, а след това започва да се амортизира. Идва времето за избор на нов, а с това възникват и няколко основни въпроса, които всеки от нас си задава, защото качественият матрак е вид инвестиция и е добре да подходим към това информирано.

Даваме отговори на някои от най-належащите въпроси.

Кое е най-важно при избора на матрак?

Комфортът. Дори да си купите най-скъпият и луксозен матрак на света, няма да намерите качествен сън, ако той не е подходящ за вас и не се чувствате комфортно на него. Три са основните критерии, по които да избирате и това са: размер, твърдост и вид на материала. Доверете се на собствената си преценка, а не на това, което някой ви съветва. Само така ще откриете най-подходящият за вас матрак.

Твърдението, че твърдият матрак е полезен за гърба е мит и това съвсем не е вярно. Комфортният матрак не е прекалено твърд, защото това би оказвало натиск върху важни части на тялото, нито пък твърде мек, който няма да осигури достатъчно стабилност на гръбначния стълб.

Отделете достатъчно време, изпробвайте в магазините различните варианти и вижте кой ви осигурява най-високо ниво на комфорт.

Размерът има значение

Пълноценният отдих през нощта зависи и от правилните размери на мястото ви за сън. Ако се чувствате ограничени, това ще направи съня ви неспокоен, а от там и нездравословен. Ето защо е необходимо да намерите правилният размер за вашите нужди. Ако досега не сте се замисляли, може би е време да го направите. Това че човек живее сам, съвсем не означава, че не трябва да спи на широка и удобна спалня.

Огледайте помещението и преценете какво легло бихте могли да разположите хармонично, така че хем да осигурите достатъчно място за спокоен сън и в същото време в стаята да има простор, което също играе важна роля за пълноценния сън.

Един матрак за цял живот?

Няма такова нещо! Продължителността на живота на един качествен матрак е десетина години. Понякога амортизирането му настъпва и по-рано. Ако той не е избран правилно, бързо се деформира и необходимостта от смяна става належаща. Купувайки матрак с по-голяма височина не променя това обстоятелство. Правилният подход тук е да се вземат предвид всички важни критерии при избора и да се изберат внимателно допълнителните елементи към него, за да се гарантира оптималната му експлоатация.

Появят ли се вдлъбнатини и неравности, още повече, ако сънят ви причинява дискомфорт и се събуждате с болки, значи е време нещо да се направи. Възможно е да се подобри ситуацията с поставянето на топ матрак и това решение да ви даде още известно време. Също така имайте предвид, че колкото по-добре се грижите за матрака си, толкова по-дълго ще го използвате. Покрийте го с протектор и го почиствайте основно през няколко месеца.

Освен това, понякога се пренебрегва факта, че заедно с матрака се амортизира и основата или подматрачната рамка и това води до преждевременно износване на новия матрак. Може би е добре да преразгледате бюджета и да включите в него и този детайл. Със сигурност ще е по-разумното решение сега да подмените всичко.

Топ матракът ще оправи всичко

Това е и така и не точно така. Зависи какво точно се опитвате да решите чрез него. В случаите, когато не сте избрали матрак с лятна и зимна страна, това наистина ще реши въпроса. Ако например сте се възползвали от изгодно предложение и сте закупили висококачествен еднолицев матрак, който няма отделна страна за студения сезон, то подходящ топ матрак ще ви стопли в зимните нощи. През лятото просто го махнете и така до следващата зима.

Но ако матракът е подбран неправилно и да допуснем, е прекалено мек за вас, топ матракът няма да предостави нивото на комфорт, от който се нуждаете.

Качеството струва повече

Не винаги е вярно. Съвременните производители имат в продуктовата си гама качествени комплексни решения във всяка ценова категория. Те са заинтересовани да достигнат до всеки потребител и постигат това чрез разнообразието в асортимента си и с периодичните изгодни предложения. По този начин, позволяват на повече клиенти да се уверят в качеството на продукцията и да придобият продукт, надвишаващ очакванията им.

Българският бранд Мебели Виденов потвърждава това. Продуктовият асортимент на производителя предлага чудесни решения за комфорта на вашия сън - разнообразие от матраци, легла и аксесоари. Всичко необходимо е тук - безкомпромисно качество в рамките на всеки бюджет.

Последвайте канала на

(в материала има продуктово позициониране)

Novini.bg
5573 0

Водещи новини