Член на СЕМ поиска Кошлуков да отстъпи поста си в БНТ до избор на нов шеф

  • 25 август 2022 21:00

  • 1327
  • 10
Член на СЕМ поиска Кошлуков да отстъпи поста си в БНТ до избор на нов шеф
© Булфото, архив
Слушай новината Слушай новината

Членът на Съвета за електронни медии (СЕМ) Пролет Велкова предложи генералният директор на БНТ Емил Кошлуков да отстъпи поста си до избора на нов ръководител на обществената телевизия.

В момента Кошлуков продължава да е генерален директор на БНТ, макар мандатът му да изтече. Стигна се до словесен сблъсък между Велкова и Кошлуков, докато той представяше пред СЕМ отчета си за периода януари - юни 2022 година, съобщава БНР.

СЕМ не успя да реши кога ще е следващият конкурс за шеф на БНТ

Велкова посочила, че в сегашната ситуация централният въпрос е този за доверието към обществената телевизия. "Плурализмът ми се струва, че в БНТ се разбира по-скоро и най-вече като даване възможност да се чуят различни, много, възможно всички гледни точки, което е разбира се, прекрасно, но в никакъв случай не мисля, че е достатъчно, за да има плурализъм такъв, какъвто в по-задълбочения смисъл на думата трябва да го възприемаме, а именно да има журналисти, които да успяват да отсеят зърното от плявата, да помогнат на зрителя да се ориентира къде е лъжата, къде е истината, къде са фактите, къде са манипулациите", каза Велкова.

Изглежда обаче Емил Кошлуков, според когото доверието в БНТ е голямо, няма намерение да се откаже от поста преди да бъде избран нов генерален директор: "Докато аз съм директор, ще отстоявам независимостта и спокойствието на моите колеги. Няма да позволя партиен секретар да им казва какво да правят. На Вас как ви се струва е друга тема. Вашите мнения са си ваши, имате право на тях. Доверието в БНТ е огромно, тя е водещата телевизия в момента в България по доверие, независимо от цялата кампания, хули и опити, такива като вашите да я дискредитират. Не влияе".

Кошлуков все още е начело на БНТ, закщото на 29 юни СЕМ не успя да избере негов нов генерален директор, а и до момента медийният регулатор не е започнал нова процедура. Поводът за забавянето е подадена на 6 юли жалба от Ирина Величкова, която участва в проваления конкурс заедно с Кошлуков, Венелин Петков, Сашо Диков, Ирина Величкова, Василена Матакиева, Красимир Ангелов, Сашо Йовков и Светлана Божилова.

За първи път: СЕМ не успя да избере шеф на БНТ

Самото участие на Кошлуков в провалилия се конкурс бе посрещнато с критики и призиви той да не бъде допускан с аргумента, че той не отговаря на изискването "да има обществен авторитет и професионално признание". СЕМ обаче реши да не го дисквалифицира. В крайна сметка той получи 4 гласа "против", но остана на поста, след като представителите на президентската квота - Соня Момчилова и Габриела Наплатанова не подкрепиха претендента, събрал най-много гласове - Венелин Петков. 

Венелин Петков пред СЕМ: БНТ трябва да е безусловен лидер в журналистиката и българските продукции

АЕЖ неколкократно се обявиха срещу оставането на Кошлуков на шефския пост, но и досега той продължава да го заема.

Противоречивите прояви на Кошкуков през годините

Още преди да бъде избран за шеф на БНТ, Кошлуков предизвика критики и съмнения дали трябва въобще да заеме поста. Кандидатирайки се за поста през 2017 г., той покри критериите за трудов стаж, посочвайки, че през последната година преди конкурса е бил програмен шеф в телевизия "Алфа" на партия "Атака". Дотогавашният му ръководен стаж в на ТВ7 и Нюз 7, финансирани от фалиралата КТБ, не бе достатъчен да покрие изискването. Представеният документ обаче породи съмнения дали Кошлуков въобще е бил програмен директор на телевизията на Волен Сидеров, защото още тогава служители от партийната медия твърдяха, че никога не са го виждали.

Прокуратурата прекрати проверката срещу Емил Кошлуков

Конкурсът през 2017 г. бе спечелен от Константин Каменаров, който малко по-късно покани Кошлуков за програмен директор на БНТ 1. През 2018 година Кошлуков размаха среден пръст в ефир като програмен директор и водещ на предаването “Още от деня". 

През април 2019 г. обаче Каменаров напусна поста заради присъда за шофиране в нетрезво състояние и СЕМ без колебание назначи Кошлуков за временен шеф на БНТ. Престоят в обществената телевизия му осигури легитимен стаж на ръководна длъжност и той се кандидатира с летящ старт за генерален директор. Трудовият стаж в партийната телевизия на "Атака" изведнъж бе заличен от подробната биографична справка, публикувана на сайта на БНТ. 

След като пое ръководството на обществената медия, Кошлуков уволни знакови лица на медията като Камен Алипиев, Марио Гаврилов и Искра Ангелова. През годините на мандата му имаше редица протести с настояване той да подаде оставката си, което не се случи.

Последвайте канала на

Теодора Павлова
1327 10

Свързани новини

Коментари 10

Добави коментар
BateValcho

2022.08.26 | 11:39

10
Този го познавам още от 1985 г. Емо Боклуков, де... Аут!!!
баба гицка

2022.08.26 | 07:27

9
Кошлуков остава още един мандат
Antonia

2022.08.26 | 03:43

8
Имате ли нужда от спешен заем? задлъжнял ли си? нуждаете ли се от спешен заем, за да финансирате бизнеса си?, отказана ли ви е банката, не се притеснявайте повече, нашите услуги са бързи, лесни и сигурни заеми сега, независимо от обстоятелствата. Вземете заем до $5,000 - $10,000.000 днес с 3% лихва! Свържете се с нас с информация за заема на този имейл: credit-suisse247@financier.com Забележка: Ще очаквате предварителен отговор и финансиране в рамките на 24 часа За разбирането. г-жа Антония Роуан.
Гост

2022.08.26 | 02:02

7
Аз съм данъкоплатец и с мойте пари се издържа тази телевизия. Този директор я направи много добра и интелигентна.. коя е тази Велкова и кой е този СЕМ, които ще определят държавните медии. Непипайте БНТ!
Гост

2022.08.26 | 02:02

6
Аз съм данъкоплатец и с мойте пари се издържа тази телевизия. Този директор я направи много добра и интелигентна.. коя е тази Велкова и кой е този СЕМ, които ще определят държавните медии. Непипайте БНТ!
съни

2022.08.25 | 23:46

5
Харесвам БНТ при Кошлуков.
Ужас

2022.08.25 | 21:03

1
Как пролет велкова изобщо е капацитет селската бабичка ,която винаги е недоволна бедна говорителка в радиото

2022.08.25 | 22:33

4
Кошлуков е недосегаем.Не разбрахтели.

2022.08.25 | 21:56

2
По важния въпрос е,как кошлуков е капацитет да управлява телевизия,то се вижда и на кво ниво е телевизията.

2022.08.25 | 22:06

3
Оставете човека намира и го изберете пак .Стига с тия политики .Най накрая имаме свестна телевизия

Добави коментар

Водещи новини