5G ULTRA отбелязва една година с над 700% ръст на трафика

  • 07 декември 2021 10:37

  • 1140
  • 0
5G ULTRA отбелязва една година с над 700% ръст на трафика
©

Предимствата на най-новото пето поколение мрежи са ясни – висока скорост и ниско времезакъснение. В скоро бъдеще 5G ще се използва за управление и навигация на безпилотни дронове, пренасящи малки пратки. Това бе демонстрирано през октомври от А1 България. В Пловдив чрез възможностите на 5G ULTRA безпилотен 5G дрон достави първия iPhone 13.

5G потреблението у нас

Броят на активните абонати на 5G услуги от А1 се е увеличил почти пет пъти или с 448% – това са данни от месец април (официалният комерсиален старт на 5G ULTRA) до края на месец октомври. Впечатляващи са и стойностите при генерирания трафик в 5G мрежата на А1, като за същия период той е нараснал близо осем пъти - със 771%. Увеличеният трафик и броят на активни потребители водят и до по-голямо количество обмен на данни в 5G мрежата.

Най-активни са потребителите в областните градове

Любопитен факт също така е откъде идва засиленият трафик към 5G мрежата на А1. От компанията посочват, че към октомври 2021 година най-активни в използването на 5G ULTRA са потребителите от София, които са генерирали 54% от общия трафик, а веднага след столицата се нареждат Варна с 9% и Пловдив с 8%. Наблюдава се тенденция за засилен интерес и в други големи градове в страната, сред които Бургас с 5%, както и Велико Търново и Стара Загора с по 3%.

Android или iOS в 5G ULTRA?

Телекомът посочва и с какви операционни системи са били смартфоните, на потребителите на 5G ULTRA. Към октомври 2021 година най-висок трафик през мрежата от пето поколение на А1 е регистриран през устройства с операционна система Android - 44,3%, а привържениците на Apple устройства са генерирали трафик от 38,3%. 17,3% от трафика се създава от потребители на услугата за домашен интернет през 5G мрежа – Net Box.

5G ULTRA осигурява бърза скорост

Значителен фактор за нарастването на търсенето и използването на мобилни услуги по 5G е високата скорост на мрежата. Именно тази характеристика на 5G ULTRA я направи толкова популярна. Компанията получи потвърждение и от наградата на Ookla за най-бързата 5G мрежа в България за 2021 година. То бе последвано от проучване на асоциация „Активни потребители“, които отчетоха най-високи стойности при средната скорост на сваляне на данни през 5G мрежа при А1, а именно - 759 Mbps. За сравнение домашните интернет мрежи в повечето домакинства в страната достигат около 100 Mbps.

За постиганата 3,5 пъти по-бърза от при 4G скорост на 5G ULTRA допринася и това, че мрежата на А1 използва оборудване от европейски доставчици и отделна честотна лента с широчина от 100 MHz на 3600 MHz . Тя се различава от останалите 5G мрежи в страната, които разчитат на 5G DSS решения. Те се характеризират със споделянето на ресурса между 4G и 5G, което води до по-ниски скорости и при двата вида мрежи.

Последвайте канала на

Novini.bg
1140 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини