dm с грижа към природата: “Ще остана опаковка и в следващия си живот”, вижте как!

  • 09 септември 2021 15:00

  • 8596
  • 1
dm с грижа към природата: “Ще остана опаковка и в следващия си живот”, вижте как!
©

Опазването на природата е сложна и глобална задача, но истината е, че с малки стъпки всеки би могъл да даде своя принос. Често виждаме стряскащи снимки на замърсени плажове, гори и океани, и знаем, че проблемът с пластмасовите опаковки продължава да изисква нашата активна намеса. Какво обаче бихме могли да направим тук и сега?

Скритата роля на опаковките

Опаковките на козметичните продукти и препаратите за почистване, освен за съхранение, предпазване от разваляне и защита от любопитните детски ръце, имат и друго важно предназначение - те предпазват продуктите от разливане. А знаете ли, че не опаковката, а попадането на самия продукт в околната среда замърсява много повече? Това обаче е валидно само при условие, че за производството на опаковката не са вложени излишни суровини и тя би могла да се рециклира.

Подходящи суровини всъщност липсват и какво е downcycling

С развитието на екологичната идея, вече не само съдържанието на дадения продукт, но и неговата опаковка е от значение, за да може той да бъде определен като устойчива алтернатива. Голяма част от пластмасовите опаковки от собствените брандове на dm отдавна се произвеждат с голям процент рециклирани материали. Истината обаче е, че рециклирането всъщност не е толкова лесно, колкото звучи на пръв поглед. От една страна, голяма част от пластмасата не се предава за рециклиране, а се изгаря, което има пагубно въздействие върху околната среда. От друга страна, на глобално ниво рециклираният материал (рециклат), който се предлага на пазара, е крайно недостатъчен или неподходящ за използване в козметичната индустрия. Така той би могъл да се вложи в производството на продукти като саксии за цветя и лейки, а именно този процес се нарича downcycling. Тези пластмаси са замърсени или смесени и не са подходящи за влагането им в опаковки на козметични продукти.

dm за устойчиво развитие

За да запази висококачествения рециклат в цикъла на употреба и за да предотврати замърсяването на околната среда, dm организира кампания по събирането на подходящи използвани опаковки, които след това ще предаде за рециклиране. Всъщност от 2009 г. насам немско-австрийската  дрогерия започва все повече да използва рециклати при опаковките на своите марки. Тубичките на продуктите на alverde NATURKOSMETIK, Balea и babylove например вече са направени от 50% рециклиран материал, а целта е до 2025 г. 90% от опаковките на нехранителните продукти да са от поне 30% рециклат.

Можете да дадете и своя принос

Целта на кампанията "Ще остана опаковка и в следващия си живот" е събирането на използвани вече опаковки, които да се рециклират и да бъдат употребени отново в производството. Кампанията е дългосрочна и всеки може да остави своите празни пластмасови опаковки във всеки един dm магазин в рамките на неговото работно време. На 11 септември, събота, пред 21 dm магазина в цялата страна, при специално обособени събирателни пунктове, ще имате възможността да дадете за рециклиране използваните си вече опаковки. Така ще можете да получите и подарък брандирана торба за многократна употреба и талон за 10% отстъпка на всички продукти от серията Pro Climate.

В рамките на  "Ще остана опаковка и в следващия си живот" ще бъдат приемани пластмасовите опаковки, които са предимно бели, светли или прозрачни, а освен това е необходимо да имат един от следните знаци на дъното или на гърба - HDPE (High-density polyethylene) / PE (Polyethylen) / PP (Polypropylen) или PET (Polyethylenterephthalat). В това число влизат най-вече опаковки от душ гел, шампоан, балсам, лосион, козметични продукти, почистващи и перилни препарати от всички възможни марки. По време на инициативата няма да бъдат приемани опаковки от хранителни продукти, бутилки от вода и напитки, без значение какви знаци има върху тях.

Събраните пластмасови опаковки ще бъдат сортирани и извозени от Hamburger Recycling Bulgaria, след това ще  се транспортират до Германия. На място ще бъде осъществен качествен контрол, както и преработването на опаковките във висококачествен рециклат, който ще бъде вложен от dm в нови опаковки на продукти от dm марките.

Допълнително, с цел намаляване на отрицателния ефект върху околната среда, за всеки един събран тон пластмасови опаковки dm ще дари по 100 дръвчета за засаждане, като тази активност ще се случи в партньорство с гората.бг.

Последвайте канала на

(платено съобщение)

Novini.bg
8596 1

Коментари 1

Добави коментар

2021.09.09 | 15:32

1
Кой я използва тази марка освен беднячките пазаруващи там .

Добави коментар

Водещи новини