Пием повече розе вина

22 март 2021 10:17

Пием повече розе вина
©
452 2

Категорията на червените и в по-малка степен белите вина губят обеми, за сметка на  розовите вина. Това сочат пазарни данни за консумацията на вино през последната година. Ако тези тенденции се запазят 2021 година ще бъде годината на розето.

Тези вина са подходящи за консумация и на обяд, и на вечеря, а се съчетават и много по-лесно с различни видове храна, казват сомелиерите. Продиктувано от стоенето вкъщи, се увеличава консумацията на вина в bag-in-box разфасовки (вино в кутия) като водеща е вече тази от 3 л., която измества традиционната стъклена бутилка от 750 мл.

Добра новина за пазара е, че има сериозен ръст на по-скъпите напитки, което говори за повишаване на винената култура, категорични са пазарните анализатори. За съжаление това не може да компенсира загубите за премиалната категория от затварянето на заведенията и обемите, които минават от там, но ясно говори, че българинът иска да пие по-качествени вина.

Повечето изби в момента бутилират вината си от реколта 2020. „Общият резултат за вината 2020 е, че успяхме да запазим постигнатото досега качествено ниво, а в доста случаи да има и постижения. Така че новите вина показват една много приятна плодовост, добра сортовост, галеща свежест и паметна хармония“, сподели един от най-големите специалисти във винения бранш и главен енолог на избата от Съединение New Bloom Winery, Владимир Влъчков.

Според експерта можем да очакваме много добри до отлични бели, розе и червени вина от реколта 2020. „От тази реколта, успяхме да постигнем много добри резултати при розе вината. Във всички вина от сериите Verano Azur, PIXELS, Face 2 Face имаме много интензивен аромат, като стиловете при трите отделни марки са ясно разграничими. Всяко едно от розетата подхожда на различен тип храна, обстановка и настроение.“, допълва Гено Танев, обявен за най-добър млад енолог на България и също част от екипа на New Bloom Winery.

От червените вина от новата реколта, избата може да се похвали с много добри резултати със сортовете Дорнфелдер и Регент, които са запазена тяхна марка. „Климатичните условия бяха благоприятни за развитието и доброто узряване на гроздата, получените вина са с наситени цветове и много добър потенциал за отлежаване, достойни за вината от серията Face 2 Face, но те имат доста път да извървят до пускането им на пазара“, допълни младият енолог. „Плодовостта в ароматите на вината са преференцията на любителите на виното от четвърт век и това е лесно обяснимо. Но бариковата школа е класика. Ние правим вина и в двете посоки. Общият белег на нашите вина, независимо от стила, е вкусът на виното. Това е неизменна наша цел, стремежът към хармонични, вкусни вина и индивидуалност.“, обобщи философията на избата Владимир Влъчков.

 

(в материала има продуктово позициониране )

Novini.bg
452 2

Коментари (2)

Добави коментар
wtf!?!?!??!

2021.03.23 | 12:19

51187
да не се лъжем - нашите дрисливи вина не се продават никъде, освен при ватенките, на които им е все едно какво лочат.....
wtf!?!?!??!

2021.03.22 | 16:02

49795
явно тоя шит на снимката има нужда от реклама....

Добави коментар

Водещи новини